Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM-gulden banade väg för Finnkamp

/
  • 16-åriga Ebba Andersson från Sollefteå tog två USM-guld för snart en månad sedan. Det öppnade för en plats i det svenska laget som får vara med i Ungdomsfinnkampen.

För mindre än en månad sedan vann Ebba Andersson från Sollefteå dubbla SM-guld på 1500 och 3 000 meter. Det gick inte landslagsledningen obemärkt förbi så nu får Ebba chansen i Finnkampen.

Annons

– Lite pirrigt kommer det att vara. Men jag kan inte göra mer än mitt bästa och sedan får vi se hur långt det räcker, säger 16-åriga Ebba Andersson som visat sig vara en riktig friskus med löparskorna.

Ungdomsfinnkampen avgörs samtidigt som de stora stjärnorna gör upp i detta prestigefyllda möte länderna emellan och i år har Sverige fördel av hemmaplan genom att tävlingarna avgörs på Stockholms Stadion.

– Visst kommer det att ge en speciell känsla att få springa på Stockholms Stadion inför sannolikt väldigt stor publik. Fast det gäller att inte fundera för mycket utan bara gå ut och försöka göra sitt eget lopp, säger Ebba.

Svenske landslagsledaren Johanna Axelsson gav nyligen Ebba Andersson det glada beskedet att hon var uttagen till Ungdomsfinnkampen på 3 000 meter tillsammans med Isabelle Brauer från Hässelby. Ebba kommer med sina 16 år att vara ett år yngre än de allra flesta i den här friidrottskampen och tittar vi på damtruppen i sin helhet är det bara Ebba norr om Falun som får chansen på stadion.

– De senaste dagarna har jag väl lagt lite mera fokus på löpträning och jag har även varit och sprungit på bana på Nipvallen, berättar hon.

3 000 meter är det som gäller för Ebba när hon ställer sig på startlinjen på söndag strax före lunchtid. När hon vann USM-guldet i Eskilstuna skar hon mållinjen på tiden 9,56,68. En tid som hon gärna skulle krypa under i Ungdomsfinnkampen.

– Det vore inte fel att göra ett ännu snabbare lopp på stadion. Dels för mig själv, men framför allt för laget.

Annars är det skidor som är sporten nummer ett för Ebba Andersson som även där tillhör hon de främsta i landet i sin ålder. Hon har precis börjat första året på GB-skolans längdskidgymnasium och stortrivs redan.

– Skidor är väl det jag satsar på, men samtidigt är ju löpning en del av själva skidträningen. Så för mig passar det här upplägget riktigt bra än så länge.

Annons