Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutstriden om klimatet har börjat

Annons

Världens länder tycks ha splittrats i tre block i klimatfrågan.

Det framgår av ett utkast till nytt klimatavtal som lades fram på fredagen.

Texten avslöjar djupa klyftor mellan i-länder och rika och fattiga u-länder.

Utkastet går nu över till ländernas miljöministrar som anländer till Köpenhamn i helgen. Men deras uppgift blir mycket svår. Texten är full med alternativa skrivningar på de punkter som länderna inte kunnat enats om.

Motsättningarna är tydliga till och med vad gäller huvudmålet, att sätta ett tak för temperaturökningen på jorden. I texten står att ökningen måste begränsas till mellan 1,5 och 2 grader jämfört med förindustriell tid.

Tidigare har det bara pratats om 2 grader. Det är det mål som i-länderna vill ha, och som Kina och Indien motvilligt har accepterat. Men det räcker inte för de klimatutsatta östaterna och de fattigaste länderna i Afrika. De vill sänka ribban till 1,5 grader.

Halverade utsläpp

Det slås också fast att de globala utsläppen av växthusgaser bör minskas med minst 50 procent till 2050. Huvudbördan för detta ska bäras av de rika länderna. Deras minskningar ska vara minst 75 till 80 procent år 2050.

I utkastet ges också siffror över minskningarna på medellång sikt. Enligt detta skulle de rika länderna reducera sina utsläpp med 25-40 procent till 2020.

Det förslaget kommer med all sannolikhet att vålla strid, eftersom buden från många länder, exempelvis USA, är långt lägre.

Tre block

Texten återspeglar att länderna, som tidigare var uppdelade i två läger - i-länder och u-länder - nu splittrats i tre block sedan de fattiga u-länderna börjat avskärma sig allt mer från Kina och Indien.

Det växande antalet länder som stödjer 1,5-gradersmålet kommer att kraftigt förändra förhandlingarna. Jag har svårt att se hur de tre blocken ska kunna hitta en gemensam plattform, säger Claire Parker vid Internationella naturvårdsunionen till nyhetsbyrån AFP.

Samtidigt höjdes temperaturen på Köpenhamns gator under fredagen. Aktivister, som aviserat att de skulle slå till mot "klimatkriminella affärsverksamheter", hindrades av polisen från att komma fram till Rådhuspladsen i centrala Köpenhamn. På eftermiddagen hade 61 personer gripits i samband med demonstrationen.