Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutstress i skolan

Alltför många har säkerligen känt stressen komma krypandes inför stundande sommarlov. Proven är många och arbeten ska skrivas och till slut räcker veckorna inte längre till.

Annons

Marie Lindberg, Patrik Thors och Jonatan Thalén går alla sista året på gymnasiet på Parkskolan, men tre helt olika linjer. Med endast fåtalet skoldagar kvar inför den efterlängtade studenten har de fortfarande saker kvar att göra.
Jag har tre prov och ett arbete kvar, säger Patrik Thors, naturelev på
Parkskolan.
Hur ska man hinna göra allting som lärare och betyg kräver? Denna fråga resulterar alltför ofta i stress hos elever som kämpar för att sluta gymnasiet med bra betyg. Vanligast förekommer stressen hos tjejer med höga krav på sig själva.

MYCKET ATT GÖRA
Marie, Jonatan och Patrik är alla överens om att stressen blir allt vanligare i skolan. De berättar att utöver dem själv, klagar deras kompisar, och uttryck som Jag orkar inte mer, jag är så less på att plugga förekommer ofta inom skolan.
Att de flesta proven och inlämningarna ska göras just innan sommarlovet är ingen nyhet, så brukar det jämt vara säger eleverna.
Det måste bli bättre kommunikation mellan lärarna och bättre planering så att man inte har prov i alla ämnen under samma tidsperiod, säger Jonatan. På så sätt kan man förhindra att det stressas så mycket.
Han fortsätter att säga att stress inte går att undvika helt, men det går att minska på den.
Förslag på förbättring är en noggrann planering så att man blir klar med så mycket arbeten som möjligt i god tid. Man måste även jobba för att få lärarna att sprida ut proven. Om stressen blir alltför påtaglig kan man läsa färre kurser samtidigt och på så sätt inrikta sig på det man själv tycker är mest intressant.

BRA BETYG
Sista året har varit ett jobbigt år och inneburit många arbeten, framförallt har specialarbetet har krävt mycket tid. Många elever som går sista året känner att det är nu det gäller att skaffa sig bra betyg inför framtiden. Marie berättar att det har funnits dagar då hon har stannat kvar på skolan till efter sju på kvällen för att färdigställa arbeten.
Ibland känns det som man vill strunta i allt och bara stanna hemma. Jag är ofta trött och har ont i huvudet och på helgerna måste man göra klart skoljobb så man hinner inte vila sig då heller, säger Marie.
I bland orkar man inte ens kliva upp på morgonen, säger Patrik.
De flesta av deras kompisar klagar också på huvudvärk och trötthet och det är vanligt att stanna hemma en dag eller att unna sig en sovmorgon, i önskan om att må bättre.
En annan faktor som kan bidra till stress är att de flesta unga även vill jobba på sin lediga tid. Det i sin tur bidrar till mindre tid att vila och komma ikapp, och man blir mer stressad och trött.
Tror ni det är stor skillnad mellan olika linjer?
Det är nog mer eller mindre jobbigt oavsett vilken linje man går, det är ändå arbete som ska göras, men av olika sort. Det beror nog även på vilka lärare man har, säger Jonatan.
Det har nog stor betydelse vilka kurser man läser också, säger Patrik.
De som går en praktisk linje kanske inte har så mycket prov och läxor med då har de mer praktiska uppgifter istället, säger Marie.
Vad ska man då tänka på för att undvika att stressa?
Det är viktigt att se till att koppla av och hitta på andra roliga saker, säger Marie.
Försöka arbeta bort jobbet och ta det lugnt på helgerna, säger Patrik.
Planera arbetet bra och absolut säga nej om det blir för mycket, ha roligt, säger Jonatan.

TAR SNART STUDENTEN
De är alla överens om att skoljobbet inte får ta upp all ledig tid, man måste även hinna med sina intressen och på så sätt komma bort från skolstressen ett tag.
Just nu blickar de med glädje framåt mot studenten och allt vad det innebär.
Det ska bli roligt att göra något annat ett tag, just nu är man så less på skolan, säger Jonatan.
Att studenten ska bli ett minne för livet är de överens om och vad kan vara bättre än ett långt, härligt sommarlov för att få stressen ur kroppen?FRIDA KÄLLSTRÖM

UNG

Mer läsning

Annons