Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutoffensiv mot Thailands regering

Annons

Spänningarna nådde kokpunkten i den thailändska huvudstaden Bangkok på lördagen. En person dödades och flera skottskadades.

Omkring 2 700 soldater sattes in för att stärka polisinsatserna.

Oppositionen satsar på störta regeringen före storhelgen kring kungens födelsedag nästa vecka. På lördagen samlades de kring telekomföretaget TOT och andra byggnader som kopplas till staten.

På söndag, bröder och systrar, ska vi utropa seger och att Thaksinregimen är borta, manade protestledaren Suthep Thaugsuban i ett tal. Vi måste bryta mot lagen lite grann för att uppnå våra mål, sade Suthep, som var vicepremiärminister i den förra regeringen.

Thaksin i bakgrunden

Demonstranterna hävdar att den nuvarande regeringen är en diktatorisk förlängning av Thaksin Shinawatras styre, som slutade med en militärkupp 2006. Hans syster Yingluck Shinawatra, som nu är premiärminister, uppfattas som Thaksins marionett.

Från sin självvalda exil håller Thaksin tät kontakt med regeringen, ibland hålls möten med Yinglucks kabinett med hjälp av webbkamera.

De som är ute för att fälla regeringen är en mix av rojalister, sydlänningar och urban medelklass.

Den avgudade kungen Bhumibol Adulyadej fyller 86 år på torsdag, och i samband med det väntas ingen våga demonstrera.

Militären mobiliseras

En person dödades och minst tio skadades i politiskt våld i Bangkok. Skottlossning förekom och utlöste kaos i Ramkamhaeng-området.

På Rajamangala-stadion samlades tusentals anhängare till Yingluck och Thaksin, fast beslutna att slå tillbaka försöken att störta regeringen.

Oroligheterna i huvudstaden gjorde att polisen begärde förstärkning från militären.

Från i kväll kommer det att finnas soldater ute för att ta hand om säkerheten, sade rikspolisens talesman Piya Utayo i ett tv-sänt uttalande.

Drygt 2 700 man från armén, flottan och flygvapnet mobiliserades.

Mer läsning

Annons