Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutfest med vemod när pensionärsavdelning lades ned

Det började i juni 1959 med ett möte på Vallåkersgatan. Det slutade med en fest på Ådalsbyn i juni 2020.

SPRF Orren startade som en del av pensionerade statstjänstemän och läggs ned som en avdelning i i SKPF, Svenska Kommunalpensionärers förbund. De 261 medlemmar som idag ingår i SPRF Orren tillhör i fortsättning avdelning 113 i Sollefteå.

– Det är med saknad och vemod som jag hälsar välkommen till den här slutfesten, sa ordförande Eva Engblom i det sommarfagra – och varma – Ådalsbyn dagarna efter midsommar.

En fest som nästan kom av sig på grund av ett oväntat virus som lamslagit föreningsliv, konserter, fester och aktiviteter i hela landet sedan i början av mars. Corona och covid-19 är de nya ord världen har lärt sig det här året.

Själva festen inleddes med en tipspromenad med kluriga frågor som Monica och Gustav Krigh satt ihop, en aktivitet som från början var tänkt för en utflykt till Hågestaön, som ställdes in.

Lunch med sallad i plastlåda, kaffe med tårta och med Klas Norberg och Per-Åke Stockberg på underbart spelhumör gjorde dagen till en trevlig sammankomst för de 41 som var där. Avståndet mellan bord kunde hållas på det stora dansgolvet på utedansbanan.

Föreningen har genomgått många förändringar under de 61 åren kunde Eva Engblom konstatera, från två möten per år till tio de senaste 30 åren. Från medlemsavgiften 4 kronor till dagens 150. Från 51 medlemmar vid starten till 739 när det var som flest.

SPRF Orren har funnits med som inspiratör och pådrivande till aktiviteter som äldredagar och Pensionärer i samverkan (PiS) . På senare tid också allsång och motionsdans

Resor , både längre och kortare, har varit populära inslag under åren, men även studiebesök inom kommunen och intressanta föredrag har lockat många medlemmar att delta. Trafikfrågor, hälsofrågor och medverkan i förtroenderåden vid våra äldreboenden finns också med i de gångna årens verksamhet.

Minnet av avdelningens sekreterare sedan många år, Ivan Åhman, hedrades med en tyst minut.

Margareta Blixt

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel