Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Slutar jag som minister slutar jag helt"

I september väljer Centerpartiet ny partiledare och med det avgörs Maud Olofssons framtid inom politiken.

I över tio år har Maud Olofsson varit Centerpartiets omdebatterade partiledare. Den färggranna "bonnjäntan" från Högbyn som fått Göran Persson att se rött och omvärlden att tänka grönt. Men nu kan hennes tid i politiken vara över.

I september väljs Maud Olofssons efterträdare och då avgörs också om hon får sitta kvar som näringsminister när Centerns nya ledare har sagt sitt.

– Jag har sagt att jag kan tänka mig att sitta kvar. Annars gör jag något annat. Slutar jag som minister så slutar jag helt och hållet, säger Olofsson.

Vi träffar Maud Olofsson i Högbyn där hon firar sin första semester på 8 år. Säpovakterna finns i närheten men de håller sig i bakgrunden - som alltid. Efter ett decennium vid makten krymper det personliga utrymmet när alla kan och vill ha en åsikt. Och det blir svårt att vara privat. Helst vill hon undvika det, privatpersonen Maud Olofsson, men partiledaren är alltid i tjänst. Semester eller inte.

– Jag har inget behov av att lämna ut mitt liv, tvärtom. Jag är aldrig privat annat än hemma, inte ens om jag är ledig.

Om en månad görs bokslut över Maud Olofssons tid som centerpartistisk partiledare. Och säkerligen kan det sägas att vi har henne att tacka, eller beskylla, för maktskiftet i Sverige. På frågan om vem hon har arbetat bäst tillsammans med svarar hon snabbt; Fredrik Reinfeldt!

– Det hade inte blivit någon allians utan oss. Vi jobbar bra ihop.

Under sin tid som partiledare har hon fått se de (s)tora jättarna falla med Göran Persson i spetsen. Hon har varit med och spridit den förnybara energipolitiken i världen, liberaliserat centern, infört Rut och kämpat för jämställdhet samt ett gott företagarklimat. Alltid med samma motto.

– Du måste försöka! Jag har tagit varje chans som jag har fått. Och det har tagit mig det jag är i dag.

Men det har bjudits på motstånd. Under många år kunde vi följa Göran Perssons mobbningsutspel i riksdagen och Mauds repliker i media. Göran Persson avgick efter valförlusten och Mona Sahlin tog över efter starka påtryckningar från dem som förespråkade Socialdemokraternas första kvinnliga partiledare. Nu har även hon fått böja på svansen.

– Det där partiet klarar inte av kvinnor i toppen, nu har de fått som de ville, en gubbe med mustasch. Det passar.

– Det har pratats jätteilla om Sahlin inom partiet, inför mig. Att hon inte dög. Då har jag känt att det varit viktigare med kvinnlig lojalitet.

Hon poängterar hur Sverige är långt ifrån jämställdhet och lyfter fram exemplet med Mona Sahlins 10 000-kronorsväska som skapade stor debatt för ett par år sen.

– Kom inte och säg att det inte är någon könsskillnad. Det är ju det det är! Mona Sahlin får inte ha sin väska men Fredrik Reinfeldt får ha sin klocka. Attributen som männen har är okej. Är det lika villkor?

Maud Olofsson har berömts för sitt engagemang i kvinnors lika rättigheter. Och hon har, precis som Sahlin, fått sin beskärda del av befogad och obefogad kritik. Hon har kallats självgod och kaxig, anklagats för att aldrig svara på journalisters frågor och till och med jämförts med Iraks före detta diktator, Saddam Hussein. "Madam Saddam". Kvinnor måste jobba hårdare för att höras inom politiken. Det är så det sägs.

Av den anledningen är det lätt att förstå hur man kan vilja hålla privatlivet privat, och inte göra sig sårbar för kritik. Den får partiledaren Maud Olofsson ta - inte privatpersonen. Oavsett vilken roll hon intar har hon aldrig kunnat tolerera olika villkor oavsett om det gäller i förhållandet kvinnor och män eller samhället i stort.

– Klart att kvinnor har det mer jämställt än förut, men lika villkor? Glöm det!

Så finns det något hon ångrar? Svaret är nej. Maud Olofsson ger inte gärna kritik till sig själv - annat än att hon borde ha förklarat energiuppbyggnaden bättre. Framgångarna däremot talar hon gärna om.

Övertagandet av regeringsmakten, vattenfall, bättre villkor för jordbrukare och utbyggnaden av förnybar energi.

– Inom några år kommer vi ha hälften av energin vara förnybar. Vi kommer vara bäst på klimatpolitik och ta täten i energiomställningen.

Så varför slutar du som partiledare?

– Jag har suttit så länge och gjort mitt. Jag vill inte vara med om en ny valrörelse.

Och om du blir av med ministerposten?

– Då gör jag något annat.

Vad då?

– Vi får se. Jag har aldrig vetat vad jag ville bli.