Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutar i protest mot 0-arvode till ordförande

/

Gun Enquist-Öhman (SJVP) slutar som ordförande i landstingets demokratiberedning.
Hon skyller på tidsbrist.
Egentligen är hon förbannad på att Hans Hedlund (C) får 10 000 mer i månaden medan hon får ingenting.

Annons

Gun Enquist-Öhman från Örnsköldsvik har lett demokratiberedningen efter valet 2010. Totalt nio ledamöter ingår och uppgiften är att driva landstingets inre demokratiutveckling med politiska arbetsformer och beslutsprocesser.

Nu hoppar hon av. I ett mejl hänvisar hon till tidsskäl.

"Det är ett viktigt och trevligt uppdrag och det finns mycket att göra för att utveckla de demokratiska arbetsformerna för fullmäktige och fullmäktiges roll men det tar också lite tid så jag känner att jag inte hinner riktigt med", förklarar Gun Enquist-Öhman.

I avsägelsen till landstinget låter det inte riktigt likadant.

"Det känns lite märkligt att man "av rättviseskäl" höjer arvodet med 20 procent för ett uppdrag som regionberedningens ordförande medan motsvarande uppdrag i demokratiberedningen och Medborgarpanelen ska vara 0-arvoderat."

"Självklart kan arbetsuppgifterna variera men ett uppdrag är ett uppdrag och värdet 0 för demokratiberedningen i jämförelse med 20 procent för ett annat beredningsarbete visar hur man ser på angelägenhetsgraden."

"Arbetsinsatsen som ordförande i vilken delegation som helst är inte försumbar", motiverar hon i mejl till landstingets administrativa chef och landstingsstyrelsens ordförande.

I ett avsked till ledamöterna i demokratiberedningen tackar hon med liknande ord och tillägger att det känns lite som ett hån att bli helt utan arvodering.

Vi har upprepade gånger sökt Gun Enquist-Öhman för kommentarer. Hans Hedlunds heltidsarvode höjdes av fullmäktige i oktober till 49 814 kronor i månaden.

Mer läsning

Annons