Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta upp med att stjäla skogsägarnas granar

De flesta svenska hushåll håller på traditionen att ta in en gran till jul, men det är något konstigt med svenskarna och deras julgranar.

Annons

Förbluffande många tycks nämligen anse att det är helt okej att gå ut i skogen och hugga en gran utan tillåtelse. Preliminära resultat från Skogssveriges stora julgransenkät antyder att nära var tionde julgran kan vara olovligt huggen.

Kanske ses det av vissa som något av en rättighet att hugga en gran även om man inte äger skiftet i fråga. Skogen är trots allt stor och i Sverige har vi faktiskt allemansrätten. Men resonemanget haltar betänkligt.

Allemansrätten ger nämligen inte alls tillåtelse att avverka träd, vare sig stora eller små, på annans mark. Den som vill såga ner en gran måste först be markägaren om lov.

I skogsbruket ingår röjning och gallring som naturliga steg på vägen mot slutavverkning. Skogsägaren glesar ut beståndet så att tillväxten och vinsten ska bli så god som möjligt.

Men medan skogsägaren gärna offrar en gles och krokig gran för att låta en rak och livskraftig släppas upp i dess ställe, tenderar julgransjägaren att vara på jakt efter en fin julgran och inte andrasorteringen. Därför är risken stor att det är fel träd som försvinner när unga granar förvandlas till stöldgods. I synnerhet om den som håller i sågen saknar grundläggande kunskaper om skogsbruk.

Julgransstölderna vittnar om att respekten för äganderätten behöver stärkas. Och kanske säger fenomenet också något väsentligt om klyftan mellan stad och land.

Det är respektlöst att stövla in på någon annans mark och förstöra. Men för den som inte begriper att även en liten gran blir värd pengar med tiden, och för den som inte inser att det kan finnas starka känslomässiga band till den skog du äger, kanske en tjuvhuggen gran ses som en småsak.

Tjuvhuggandet är inte en käck liten akt av rebelliskhet som inte drabbar någon. Många bäckar små blir till slut ett stort produktionsbortfall.

Det gäller att tänka först och handla sedan. Du skulle väl aldrig stjäla en julskinka på mataffären, eller bryta dig in i ett svinhus och ta med dig en levande slaktgris. Varför då hugga julgranen olovligt?