Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta med hälsoskadliga produkter som parfym

Annons

Parfymfria var den 26 oktober. Dagen pekar på vilka besvär som användandet av olika konstlade dofter orsakar i människors umgängesmiljöer. Bland dessa för omgivningen besvärande dofter ingår också tobaksrök och tobakslukt. Som en uppföljning av Parfymfria dagen 26 oktober kan Tobaksfria Veckan, vecka 47, som 2016 infaller 21 – 27 nov. vara lämplig. Att enbart vädja till parfymanvändare, rökare och snusare räcker inte för att gå till grunden med problemen. Rökare och snusare sitter fast i ett nikotinberoende som de har svårt att göra sig fria ifrån, eftersom deras eget förnuft och den egna viljan till stora delar sats ur funktion. När det gäller människor som orsakar besvär på grund av användande av parfymer finns liknande orsakssamband.

Läs även: Skärp kraven på miljö- och allergimärkning – sluta testa schampo på människor

Rimligen borde parfymberoende vara lättare att göra sig fri ifrån i jämförelse med nikotinberoende. Slutsatsen måste bli att det är tobaksbranschens och parfymbranschens ekonomiska intresse i att sälja tobak och parfym som är grundorsaken till de besvär som rökare/snusare och parfymanvändare förorsakar i den allmänna umgängesmiljön. Därför är det åtgärder mot tobaksbranschens och parfymbranschens försäljning av tobak/snus och parfym som skulle vara det effektivaste botemedlet. Vi kan alla tillsammans inleda köpbojkott mot dessa miljö- och hälsoskadliga produkter. Vi kan börja med upprop. Inga tobaksbolagsaktier i AP-fonderna. I nuläget är det så att alla svenska medborgare har tobaksbolagsaktier i sina AP-fonder som inte går att välja bort.

■■ För fler insändare, klicka här.

Bo Hellgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel