Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta leta framtidens svar hos Palme

”Politiker som rycks bort mitt i sin gärning får ofta ett särskilt ljus kring sitt minne”, skrev journalisten Niklas Orrenius i ett porträtt av Anna Lindh i Dagens Nyheter i samband med tioårsdagen av hennes bortgång för ett par år sedan.

Minnena av Anna Lindh och Olof Palme laddas med människors längtan efter en annan, lite bättre sorts politiker. Nästan inte en politiker, utan mer som en klok vanlig person med stort hjärta som bara råkat bli politiker.

Det ligger mycket i det. Nu är det 30 år sedan Olof Palme mördades, men han utgör fortfarande för många mallen som all socialdemokratisk politik – och alla socialdemokratiska politiker – efter 1986 jämförs med.

När Härnösands arbetarekommun nästa vecka inbjuder till ”sopplunch om Olof Palme” är den obligatoriska programpunkten där: ”Vad skulle han sagt i dag?”

I fredagens ETC ”intervjuas” Palme genom att hitta svar på dagens politiska frågor i gamla Palmecitat.

Den socialdemokratiska debattören Daniel Suhonen skrev redan för över två veckor sedan inlägget ”Vi dödade Olof Palme” i Expressen där han menade att socialdemokratin rensat bort allt som Palme stod för och blivit ett parti utan ideologisk kompass.

Och om Jimmie Åkesson är ”Svarte Petter” är Palme fortfarande trumfkortet. Ett trumfkort till och med sverigedemokrater kan tänka sig försöka lägga vantarna på.

I en debatt för några år sedan förklarade en ledande sverigedemokrat att Palme helt säkert backat upp deras syn på invandring om han levt i dag! Det finns borgare som menar att Palme i årets upplaga vore allianssympatisör – och det finns, som hos Suhonen, en uppfattning att Palme dragit partiet mer vänsterut.

När personkulten kommer på tal i den intervju med två av Palmes söner som Dagens Nyheter publicerade på fredagen säger Joakim Palme att han ”värjer sig lite mot den här bilden att om vi bara hade en handfull Olof Palme så skulle allting lösa sig.”

Inte minst förstås för att det faktiskt inte finns en handfull Olof Palme, men däremot rätt många andra hårt arbetande sossar på alla nivåer som med samma avstamp i socialdemokratisk ideologi som Palme jobbar framåt.

För det är framåt vi är på väg, inte tillbaka till ett 70- och 80-tal som ju faktiskt inte kan mäta sig med de framsteg vi – med många socialdemokraters hjälp – nått i dag.