Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Slut på meter"?

Pengabrist verkar vara ett stort samhällsproblem i dag trots att resurser finns. Hur kan det vara slut på en måttenhet?

Annons

Meter är en måttenhet för att mäta längd. Det vet alla. Pengar är en måttenhet för att mäta värde. Är det lika självklart? Kanske inte, men så enkelt är det i grunden.

Tänk dig att du har behov av ett hus, går till en byggnadsfirma och de säger ”tyvärr, vi har slut på meter.” Låter det vettigt? Hur skulle det ens vara möjligt?

Samma sak med pengar, vars brist verkar vara ett stort samhällsproblem i dag trots att resurser finns. Hur kan det vara slut på en måttenhet? Det behövs ju bara något att mäta med. En tumstock för att mäta längd, pålitliga papperslappar eller digitala transaktioner om man vill mäta värde. Hur kan det här vara ett problem?

Problemet är att samhället låter någon annan bestämma över måttenheten pengar. Privata banker bestämmer och begränsar hur mycket vi ska kunna mäta värde genom att pengar skapas via banklån, och dessutom tar bankerna ut en kostnad för detta, ränta. Centralbankerna IMF och BIS reglerar detta finansiella system världen över.

Hur skulle det se ut om BIPM, den enhet som reglerar SI-måttenheterna, skulle begränsa användandet av meter och ta ut en kostnad för varje mätning som görs i världen?

Samhällets behov och resurser måste bestämma hur mycket vi ska mäta, inte en ologisk brist på måttenheten i sig. Bankerna får inte längre begränsa vårt behov av måttenheten pengar.

Inför valet, nu när grunden till samhällets ekonomiska problem är tydligt, rösta inte på något parti som inte främjar finansiell reform!

Andreas Söderlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons