Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slovakien intresserat av Gripen

Annons

Slovakien har inlett samtal med svenska Försvarsexportmyndigheten med sikte på att köpa eller leasa Gripen-plan, skriver Dagens Industri.

Enligt myndighetens presschef Sofia Karlberg förs inledande samtal, inte regelrätta förhandlingar.

Hur många Gripen som slovakerna eventuellt vill köpa och i så fall av vilken modell är inte känt.

Slovakiens försvarsminister bekräftar att nya stridsflygplan står på agendan för att ersätta landets ryska Mig-29.

Den slovakiska tidningen SME uppger att valet sannolikt faller på Gripen. Beslutet om vilket plan som ska väljas hänger samman med Slovakiens diskussion med Tjeckien om att etablera en gemensam styrka av stridsplan, rapporterar tidskriften Defence News.

Tjeckien har hyrt 14 Gripenplan, och enligt Defence News vill tjeckerna nu förlänga kontraktet till 2029. Om Slovakien skulle leasa sex till åtta plan under samma period skulle det kosta motsvarande 2,2 miljarder kronor enligt SME:s beräkningar, uppger Dagens Industri.

Vi för samtal med Slovakien men i en väldigt initial fas, det är inga förhandlingar som pågår. Exakt vad det handlar om kan jag inte säga än, säger Sofia Karlberg, kommunikationschef på Försvarsexportmyndigheten, till TT.

Nyligen stod det klart att Brasilien vill köpa 36 nya Gripen-plan. Nu har Försvarsexportmyndigheten fått in en förfrågan från Brasilien som i väntan på köpet av de nya planen vill hyra den typ av Gripenplan Flygvapnet har nu från svenska staten.

Vi fick in en förfrågan från Brasilien förra veckan. Svenska staten kan bli involverat om Brasilien hyr plan, men vi har inga uppgifter om antalet plan ännu, säger Sofia Karlberg.

På samma sätt vill Schweiz hyra elva av Flygvapnets Gripen-plan i väntan på de 22 nya Gripen-planen som landet planerar att köpa, förutsatt att det blir ett ja i folkomröstningen där som väntas hållas i maj.

Samtidigt leasar både Tjeckien och Ungern sedan tidigare 14 plan vardera av svenska staten, och Tjeckien är på väg att omförhandla sitt avtal. Hur mycket pengar det skulle kunna handla om om alla leasingaffärerna blir av kan inte Sofia Karlberg säga.

Mer läsning

Annons