Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Slottets" överlevare vill förändra synen på stroke

Annons

När han blev sjuk slutade telefonen att ringa. Branschens bemötande ledde till nio år av tystnad. I "Stjärnorna på slottet" talar skådespelaren Claes Månsson ut om stroken.

Hur slumpen styr våra liv, kampen mot blygseln och hans stora kärlek till hustrun Gudrun är några av ämnena som står i fokus när Claes Månsson dukar upp för personporträtt på slottet. Men för Dramatenveteranen var det en kväll för nio år sen som var svårast att berätta om.

Framför ögonen på hustrun och sonen kollapsade Claes Månsson i sitt hem 2004 - en blodpropp i hjärnan gjorde att han blev förlamad i halva kroppen.

Jag blev livrädd. Jag undrade om jag skulle dö nu, berättar "Lorry"-komikern i programmet. Lasse Åberg, som själv haft hjärtproblem, blir märkbart tagen.

Men den folkkäre skådespelaren hade tur. Han överlevde stroken. Kort därefter ringde telefonen: Månsson sparkades från en kommande filminspelning.

Jag märkte snabbt att det försvann jobb, folk blev rädda för att jag skulle bli sjuk igen, säger han till TT.

Efter det bestämde han sig för att inte prata om sjukdomen. Först efter nio år vågade han medverka i en reklamfilm för Hjärt-Lungfonden. De positiva reaktionerna gjorde att han nu kan berätta hur allt gick till.

En komikers uppväxt

Men det är inte bara mörker i Claes Månssons program. Stjärnan berättar också om hur han kom över sin svåra blygsel som barn, och ser tillbaka till tiden på scenskolan med vännerna Thorsten Flinck och Peter Dalle.

Att "Stjärnornas på slottet" alltid lyckas bli så personligt tror Claes Månsson handlar om lyckad personkemi:

Det beror på de andra: När ingen ser på en med kritiska ögon, då vågar man berätta. Det känns väldigt bra, även nu efteråt, säger han till TT.

Vill förändra

Idag har Claes Månsson inga men från stroken. Nu vill han uppmärksamma att 30 000 svenskar drabbas av stroke varje år.

Det här är en så oerhört viktig fråga. Med min medverkan vill jag väcka uppmärksamhet kring Hjärt-Lungfondens arbete, säger Claes Månsson.

"Stjärnorna på slottet" sänds i SVT1 på lördag klockan 20:00.

Mer läsning

Annons