Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slopad fastighetsskatt ökar klyftor

Regeringens finansiering av a-kassan är ett misslyckande och sänkningen av fastighetsskatten ökar de ekonomiska klyftorna.

Det konstaterar det av regeringen bildade Finanspolitiska rådet.

- Vi riktar väldigt stark kritik mot finansieringen av a-kassan. Höjningen av egenavgifterna har kraftigt minskat medlemskapet i a-kassorna, sade rådets ordförande, professor Lars Calmfors, vid en presskonferens på torsdagen.

Rådet varnar för att många arbetslösa kommer att stå utan skydd vid nästa lågkonjunktur.

Men den kritik som sannolikt svider hårdast för finansminister Anders Borg är förändringen av fastighetsskatten, eftersom han själv inte var någon varm förkämpe för den reformen.

Här konstaterar rådet dels att den ökar inkomstskillnaderna, vilket försvårar skattesänkningar i de högre inkomstskikten, något som rådet anser vore bra för sysselsättningen, dels att den missgynnar investeringar i näringsverksamheten.

Dessutom saknar reformen forskningsstöd. Det finner rådet anmärkningsvärt, eftersom regeringens ambitioner just är att grunda politiken på forskning.

Men Anders Borg försvarar reformen.

- Det är viktigt att konstatera att vi inte avskaffade fastighetsskatten utifrån ett starkt ekonomiskt argument utan för att vanliga människor uppfattade den som oförutsägbar. Vi har aldrig hävdat att det funnits forskningsstöd för förändringen, säger Anders Borg.

Rådets kritik mot finansieringen av a-kassereformen kommenterade Borg med att konstatera att rådet inte gjort några egna studier av vilka som faktiskt lämnat a-kassorna.

- Det vi vet är att en fjärdedel är över 63 år, att en stor grupp är förtidspensionärer som inte har rätt till ersättning och att det är en betydande del studenter som inte heller har rätt till a-kassa som lämnat. Samtidigt är det naturligtvis inte oproblematiskt om en del har lämnat a-kassan av ekonomiska skäl. Det har varit ett viktigt skäl till att vi valde att göra den här rätt kraftiga sänkningen av avgifterna från 1 juli, sade Borg.

Han delar inte Finanspolitiska rådets bedömning att sysselsättningsökningen hittills beror på konjunkturuppgången.

- Jag håller inte med om slutsatsen. Sysselsättningen har ökat mer än vad man kunde förvänta sig, sade Borg.

Finanspolitiska rådet och regeringen är ändå överens om att jobbskatteavdraget och den sänkta a-kassan kan väntas öka sysselsättningen - på sikt.OWE NILSSON/TT