Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slöjstrid skärps inför kommunval

Annons

Ett gym bara för kvinnor har blivit en oväntad arena för kraftmätningen mellan Frankrikes sekularister och folk som anser att proklamationer om rättigheter ofta döljer rasism.

Populism är en ingrediens i mixen.

Gymmet har en lokal på 200 kvadratmeter och är målat i rosa och orange. Det öppnades på sensommaren i Le Raincy, en välbeställd förort i Paris. Borgmästaren där, konservative Eric Raoult, försöker se till att inrättningen stängs.

Ägarna är ett franskt muslimskt par, som följer den tradition som säger att kvinnan bär sjal och mannen skägg. De anklagar Raoult för rasism.

Borgmästaren hävdar för sin del att det handlar om säkerhetsaspekter, som brandsäkerhet. Han hänvisar också till att det inte finns någon parkering.

Det råkar också vara så att Raoult ställer upp för omval i de kommunala val som väntar om fem månader. Främlingsfientliga Nationella fronten väntas flytta fram sina positioner i kommunerna.

Stretching och zumba finns bland de träningspass gymmet erbjuder. En del av deltagarna bär huvudduk, men inte alla - och alla religioner är välkomna, säger Lynda Ellabou, som äger gymmet med sin man.

Han hävdar att vi är fundamentalister, säger gymchefen Nadia El Gendouli till nyhetsbyrån AFP:s utsände som noterar att hon är moderiktigt piercad i näsan.

En av besökarna konstaterar att medelåldern stiger i Le Raincy, och tror att en del äldre oroas av att stadsdelen ligger nära hårt slitna förorter norr om Paris där livet är tufft.

Frankrike har lagar som säger att ansiktsslöja inte får bäras offentligt, och huvudduk får inte bäras av offentliganställda på jobbet eller av elever i statliga skolor. Men förbudet gäller inte privata verksamheter.

Mer läsning

Annons