Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slöjd- och teknikläraren Karl-Erik Gidlund var en föregångare inom problembaserat lärande

Annons

Karl-Erik Gidlund, slöjd- teknikläraren och nyckelharpsbyggaren dog den 14 november 2019, på Björkhem i Gideå vid en ålder av 94 år, efter några veckor av ökande trötthet.

Karl-Erik föddes den 7 april 1925 i Flyggsjö, Gideå som äldsta sonen av totalt fyra barn till Isak Gidlund och Hilda född Bäckman.

Som barn var Karl-Erik minst sagt livlig och tillsammans med sin bästa kompis Kurt utsatte dom sig för livsfara dels i branterna på Flyggsjöberget och dels när de tänkte flyga från ladugårdsnocken.

Endast 14 år gammal körde han kastved med häst nedför Flyggsjöberget vilket innebar långa dagar och stora risker.

När Karl-Erik under militärtjänsten fick polio ledde det till en karriär som slöjd- och tekniklärare via Hampnäs folkhögskola och slöjdlärarsemiariet på Näs.

Karl-Erik gifte sig 1951 med Kerstin född Westin från Flärke. De bosatte sig först i Bredbyn där Karl-Erik höll fortsättningsskola. Dottern Eleonor föddes 1955 i Flärke och jag själv Anna-Karin föddes 1957 i Bollnäs varefter Karl-Erik började arbeta som slöjdlärare i Kroksta dit familjen flyttade 1960.

Han var en föregångare inom problembaserat lärande och varje år under slutet på 60-talet och början av 70-talet genomförde eleverna i 9tp ett projekt. Ett år gjorde man urverk från ritning, fräsning av delarna, till montering och igångkörning. Ett annat år gjordes vindkraftverk och så vidare.

Alla elever var viktiga för Karl-Erik. Den sång som han sjöng med i ända till slutet var skriven av en elev. Det var Fride Gustafssons psalm, "Nu är det härligt att leva".

Sång och musik har betytt väldigt mycket för Karl-Erik som körsångare i kyrkokörer, manskören, blåsorkestern och inte minst i samband med nyckelharpsbyggkurserna.

De startades med lärarkollegerna i slöjdsalen på Ängetskolan och som sedermera resulterade i folkmusikgruppen Nybyggarna och många kurser.

Ett annat av Karl-Eriks stora intressen var segelflyget. Han tog segelflygcertifikat på Olofsfors flygfält och var byggledare för det årliga underhållet av segelflygplanen samt var även med vid bygget av Mellansels flygfält.

Mångkunnig och hjälpsam, hjälpte han oss i familjen och många runt omkring.

Vid några få tillfällen följde Karl-Erik med på mamma Kerstins utlandsresor, en gång till Sydafrika då man bland annat levererade och satte upp en vävstol.

Alla ni som genom åren lärt känna Karl-Erik vet hur mycket han uppskattade mötet med er alla, inte minst hemtjänstpersonalen och personalen på Björkhem samt kär släkt och goda vänner.

Dottern Anna-Karin