Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slog larm om rysk polis - åtalas

Annons

En rysk före detta polis som på Youtube anklagat sitt befäl för övergrepp och korruption ska nu åtalas.

Förre polismajoren Aleksej Dymovskij väckte uppseende när han på Youtube tidigare i år vädjade till premiärminister Vladimir Putin att ta itu med korruptionen i poliskåren.

Han ska nu åtalas för "bedrägeri begånget av en person som utnyttjat sin officiella ställning", meddelade riksåklagarens utredningssektion på måndagen.

Dymovskij arbetade i Svartahavsstaden Novorossijsk när han vädjade till Putin att tygla högt uppsatta poliser som tvingade sina underordnade att sätta dit oskyldiga i syfte att bättra på statistiken för lösta brott.

Jag vill visa er inifrån hur poliser lever här i Ryssland . . . Okunnigheten, det buffliga beteendet, hänsynslösheten som gör att poliser dör på grund av sina dumskallar till chefer, sade han på videon, som sågs över en miljon gånger på Youtube.

En snabbutredning av anklagelserna gjordes av myndigheterna, som dock inte fann några belägg för att majorens anklagelser var befogade. Han avskedades från sitt jobb den 8 november. Den 10 november höll han en presskonferens i Moskva där han höll upp en bandspelare som han sade innehöll 150 timmar av komprometterande samtal där hans överordnade var inblandade.

Korruption anses vara vanlig i det ryska samhället, och i internationella studier utpekas den förra sovjetstaten som ett av världens mest korrumperade länder.