Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slipade bedragare utnyttjar lokalt företag

Knivsliparliga påstår sig samarbeta med Sollefteå slipservice. "Förstör vårt goda anseende".

– Det är ren bluff och förstör vårt goda anseende, säger en upprörd Pär Oremo.

Ligan reser runt i norra Sverige under sommarhalvåret under förespegling att de slipar knivar och klingor. Ibland har de använt sig av firmanamnet Karolin Sliperi, ett företag som polisen i Västernorrland varnade för redan 2011.

– De är otroligt fräcka, summerar Pär Oremo.

– De knackar på hos företagare som kan behöva slipning och erbjuder sina tjänster. De säger att de har ett samarbete med oss, delar ut visitkort med kontaktuppgifter och allt ser mycket prydligt ut. Men det finns inget bakom telefonnumren och firmanamnet, det är tomt.

Enligt Pär Oremo har blufföretaget varit i gång i flera års tid, senast nu i somras. När de befinner sig i landets södra delar refererar de till andra etablerade slipföretag i närheten.

– De tjänar grova pengar på det här. Folk får betala kontant eller mot fejkade fakturor och jobbet blir inte gjort; det som ska slipas syrabehandlas så att det ser åtgärdat ut. Men det är inte ett dugg vassare.

Pär Oremo har själv blivit uppsökt av ligan.

– De var här och mer eller mindre hotade mig. De klev ut ur bilen och sade "Hej kompis, ska vi samarbeta? Vi vill se ditt företag." När jag nekade och ville ta en kopia på papperet de lämnade fram blev de väldigt aggressiva och hotfulla. Jag gjorde en polisanmälan direkt, berättar han.

Sollefteå Slipservice jobbar i nära kontakt med den senaste forskningen inom området. Pär Oremo fruktar dock att ligan ska dra företagets rykte i smutsen.

– För mig som företagare är det fruktansvärt att bli associerad med svarta affärer och blufföretag. Förutom att de tjänar massor av orättfärdiga pengar; jag har grovt räknat ut att de kammade hem ungefär två miljoner bara här i Sollefteå kommun.

Enligt tidigare polisutredningar rör det sig om ett sällskap om minst sju personer, med flera fordon som stått uppställda bland annat på campingplatser i Sollefteå och Kramfors.

Pär Oremo, som tidigare varit ordförande för den nationella organisationen Näringslivets Säkerhetsdelegation, vill lyfta frågan till riksnivå.

– Vi måste skydda företagen från sådana här gäng och utbilda dem i säkerhetstänk. Speciellt ensamföretagare kan ju vara sårbara när det dyker upp ligor som kör med maffiametoder. De vet precis hur långt de kan gå utan att kliva över gränsen.