Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slimmade förhandlingar väntar

FN:s klimatchef Yvo de Boer höll på onsdagskvällen en presskonferens om det svåra läget i förhandlingarna vid klimatmötet i Köpenhamn.

Jag tror fortfarande att det är möjligt att nå framgång, men de närmaste 24 timmarna är absolut avgörande, sade han.

Yvo de Boer uppgav att den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen tidigt på kvällen höll konsultationer om hur förhandlingarna ska fortsätta. Han pekade på att det är mycket svårt att gå framåt snabbt i förhandlingar med 193 länder och med tusentals människor i rummet. Därför försöker Rasmussen, enligt de Boer, skapa en ny förhandlingsprocess i en mindre grupp som samtidigt ska vara transparent för alla.

Det danska ordförandeskapet annonserade redan vid lunchtid att det skulle lägga fram nya utkast till en klimatöverenskommelse, men ännu vid 19-tiden hade ingenting hänt. Flera u-länder har begärt mer tid för att diskutera en förlängning av Kyotoprotokollet och är kritiska till att ordförandeskapet tänker lägga fram ett eget förslag.

Yvo de Boer betonade att förslaget måste bygga på de texter som de 193 ländernas arbetsgrupper levererade på onsdagsmorgonen. EU är kritiskt till många av texterna, som diplomater beskriver som "obalanserade".