Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slåtterarbete på gammalt vis vid Ödbergska gården

Sången hyllar öppna landskap, landskap som våra förfäder odlade upp för sin överlevnad med jordbruk och djur. Landskap, som nu i stor utsträckning växer igen med sly och skog. De blomsterrika gamla ängarna försvinner i snabb takt. Det fick en skara blomstervänner till livs på Ödbergska gården av vår växtvetare Dan Norlin, som för andra gången granskade gårdens ängssluttning och som konstaterade att mycket av den forna blomsterprakten nu saknades.

Annons

Tuvåteln, sälg och små plantor av rönn och hägg har tagit över. Vissa rariteter som gullris, johannesört och brunklöver finns alltjämt kvar, men ängen behöver nu särskild vård för att få tillbaka sin blomsterprakt. Dan kom med goda råd, som styrelsen tog till sig.

Dan Norlins genomgång i tisdags var en nyttig inledning till den traditionsenliga slåtterfesten första söndagen i augusti, då ängssluttningen varje år slås med lie. Höet räfsas ihop och hässjas upp på gammalt sätt. Konsten att slå med lie lever alltjämt kvar på ett tyvärr minskande antal händer. Men intresset och kunnandet finns alltjämt kvar på sina håll liksom räfsandet.

Ett tjugotal entusiaster gav sig an Ödbergska gårdens ängssluttning i söndags. Schvissandet från liarna, räfserskornas prat och glada skratt fyllde miljön runt gården och efter dryga tre timmar var ängssluttningen slagen och höet hässjat.

Slåtterarbete kräver sitt och för att råda bot hade "köket" dukat upp ett stärkande lunchbord med ölsupa, spenatsoppa, tunnbröd, kaffe och kaka. Den tjugonde slåtterfesten var därmed avslutad och lagd till handlingarna i minnesarkivet.

Göte Nordmar

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel