Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Släppte ut 2000 liter diesel

Ett företag i Härnösand släppte av misstag ut 2 000 liter dieselolja vid en tankning, och får nu böta 160 000 kronor för miljöbrott.

I ett strafföreläggande från riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål åläggs företaget av åklagare att betala en företagsbot. Enligt strafföreläggandet har brottet skett på grund av oaktsamhet i samband med att dieselolja fylldes på i en tank.

Vid tankningen lossnade en slang, vilket gjorde att diesel rann direkt ut i vatten- och avloppsnätet med följden att pumpstationer fick stängas och orenat avloppsvatten släpptes ut. Enligt åklagaren hade detta kunnat leda till en förorening som är skadlig för människors hälsa samt för djur och växter.

Oaktsamheten har bestått i att personal inte kontrollerat tillräckligt väl att slangen suttit fast samt att de inte haft tillräckliga rutiner för att upptäcka utsläpp och hindra dem från att nå vatten- och avloppsnätet.