Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Släpp medarbetarna fria och öka effektiviteten

Annons

Hur ska man få medarbetare att trivas på jobbet och göra det de i första hand ska göra? En metod kan vara att begränsa kontrollen och minska detaljstyrningen av deras arbete. Släpp medarbetarna fria och lita på att de gör sitt uppdrag utan ständig övervakning.

Stora organisationer är besvärliga att styra. Det blev inte bättre när näringslivets tankar och nyliberalismen kom in i den offentliga sektorn genom New Public Management (NPM). Men vård och skola är inte lämpliga att styra på marknadsekonomiska villkor.

Skräckexemplen är många, det senaste i raden är bygget och driften av mångmiljardsatsningen Karolinska i Stockholm. I spåren av NPM har också ett utvärderingsmonster växt fram. Allt som görs som kan följas upp ska mätas och utvärderas. Risken är uppenbar att för mycket tid ägnas åt uppföljningar och analyser.

Ulf Dahlsten, gästprofessor vid London School of Economics, har räknat ut att bara 20 procent av den totala arbetstiden på en vårdcentral sker i patientkontakt. Resten av tiden används för journalskrivning, rapporter och interna möten. Vi har fått en ny modell av Sovjetstatens planeringskommission Gosplan med sina femårsplaner.

Det har skapat ängsliga medarbetare. Rädslan att göra fel minskar kreativiteten och effektiviteten. Det är bättre att inte ta för många initiativ, det är viktigare att fylla i uppföljningsblanketterna rätt än att utföra det kärnuppdrag man egentligen är satt att göra.

Utvärderingshysterin skapar också en administrativ överbyggnad som blir allt större och tyngre. Antalet controllers och kommunikatörer blir stadigt fler, allt medan fotfolket utöver sina huvudsakliga arbetsuppgifter dessutom ska förse kontrollapparaten med statistik.

Det behöver inte vara så här. Louise Bringselius, docent i företagsekonomi vid Lunds universitet, och Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, skriver på DN Debatt om att tillit är ett bättre sätt att styra organisationer än hård regelstyrning och formalisering. Det finns i dag forskning och en solid teoretisk bas som visar att tillitsstyrning fungerar alldeles utmärkt.

Större frihet för medarbetarna att ta egna beslut kan öka både effektivitet, kvalitet och arbetsglädje, skriver de och tar exempel från skolans värld. Där skolledningens skapar tillit och samarbete mellan lärare och andra personalgrupper blir resultatet bättre

Det betyder inte att alla utvärderingar och uppföljningar är av ondo. Visst måste resultat avkrävas och revision göras av alla skattefinansierade verksamheter. Den som är missnöjd måste ha rätt att klaga och överklaga. Missbruk som korruption och mobbning måste också motarbetas, men för det krävs inte detaljstyrning och ständiga utvärderingar.

Regeringen tillsatte våren 2016 en tillitsdelegation, men resultatet är hittills magert. Tempot bör höjas. Släpp kontrollen och byråkratins bojor. Låt i stället tusentals lärares, läkares och sjuksköterskors kreativitet blomma.