Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släpp kameran Hanna – nu är det sommarlov

Spring ut och släng er i sjön, nu är det första dagen på ett långt lov.
Precis som tusentals andra elever kan Örnsköldsvik Allehandas fotopraktikant, Hanna Häggström, slappna av några månader.

Annons

Hanna Häggström, 19 år, går en gymnasial mediautbildning i Örnsköldsvik utan att behöva ta bussen till Parkskolan på veckodagarna. Istället startar hon upp sin hemdator och loggar in för några timmars arbete. Från sin hemort Sidensjö har hon kontakt med Västerdalarnas gymnasieskola i Malung, en mediautbildning för distansläsning med tre år på nacken. Själv går hon andra året. I tre veckor har hon praktiserat på redaktionen av er favorittidning, och är idag fri att kasta sig ut i sommarsolen. Men inte innan hon har berättat om sin annorlunda skolgång.
Att läsa på distans gör att man får vara hemma och gå upp när man vill, säger Hanna Häggström om fördelarna med sitt val.
Jag saknar studiekompisar lite grann, det är det enda negativa. Fast jag har kontakt med dem på Internet. Där kan vi chatta med varandra.

VIKTIGT MED SJÄLVDISCIPLIN
Datorn som Hanna använder sig av, har hon lånat av skolan i Malung, precis som digitalkameran. Allt arbete, förutom de större som måste brännas på cd-skiva, skickas in via Internet till skolan.
Obligatoriskt är också att besöka skolan, åka på internat, nio gånger per år för att introduceras för nya ämnen, skriva prov och lyssna på föreläsningar. Har någon haft det extra kämpigt med ett ämne, anordnas också sommarläger att närvara på för att bättre på betyget. Det är alltid UKD, Uppdragsbildning kvalitétdata distans, som då betalar resorna från hemorten.
Jag flyger till Stockholm och åker tåg till Dalarna. Det är inte jobbigt.

VILL LÄSA VIDARE
Det har fungerat jättebra att läsa på distans. Jag har självdisciplin och har inte skjutit upp saker. En gång hade vi alla fått mycket arbete, då sa vi ifrån, säger Hanna.
För att söka till utbildningen var Hanna tvungen att uppge särskilda skäl till varför hon ville läsa distans. Något som hon tror att alla elever gjorde. Det är en utbildning under utveckling, men den fungerar. Fotobiten jag nu läst blev inte så bra. Digitalkameran strulade och jag fick låna pappas, säger Hanna och berättar om planerna för högskolan där hon antingen vill läsa foto, grafisk kommunikation eller multimedia. Men just idag är det ju sommarlov.
Vad ska du göra på lovet?
Sommarlov känns bra. Jag ska hälsa på några polare, men annars händer inte något speciellt. TOMMY EHLIN

UNG

Mer läsning

Annons