Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Släng mobilguldet i rätt tunna

Det ligger 160 kilo guld i svenska byrålådor. Inte i form av tandguld eller halvtaskiga semestersmycken utan gömt inuti gamla mobiler.

Branschorganisationen Avfall Sverige har kommit fram till att varje svensk i snitt har 2,4 gamla mobiler som inte längre används. Utöver guldet, som är värt 40 miljoner kronor, finns det 700 kilo silver och 56 ton koppar i de gamla nallarna.

Avfall Sveriges poäng är givetvis att om mobilerna och annat elektronikskrot återvinns så bidrar det till ett bättre miljö. Inte bara genom att de dyrbara metallerna kan återanvändas, det minskar också behovet av miljöförstörande gruvdrift.

Gamla mobiler är dock inte det enda som ska hamna på rätt plats vid återvinningsanläggningarna. Trasiga julgransljus, batteridrivna leksaker eller spelande julkort måste också lämnas in som el-avfall. Varje år hamnar 12 000 ton av den här typen av sopor, 1,3 kilo per person, i fel tunna, påpekar Avfall Sverige.