Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Släng inte resterna – här är fyra smarta recept med ingredienser från julbordet

Har ni mycket rester över från julbordet? Testa att omvandla dem till något nytt att ställa fram på bordet. Här kommer fyra recept man kan låta sig inspireras av.

Annons

För Plus-kunder: För dig som tröttnat på julmaten – här är landets och länets bästa restauranger

Laxfrestelse

En jättegod rätt som gillas av både barn och vuxna. Kallrökt lax från frysen och en skvätt hummerfond får ersätta ansjovisen. På en buffé räcker den till fler. Serveras den som ensamrätt eller som vickning är det gott med sallad till.

6 portioner

Ingredienser:

10 potatisar

1 stor lök, gul eller röd

200 gram lax, kallrökt

0,75 dl dill, hackad

3 dl grädde

1 dl mjölk

3 msk hummerfond

1 krm svartpeppar, nymald

2 msk ströbröd

2 msk smör

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°C. Skala och strimla potatisen. Skala och skär lökeni tunna skivor. Strimla laxen.2. Varva potatis, lök, lax och dill i en stor ugnssäker form.Peppra mellan lagren. Det översta lagret ska vara potatis.3. Blanda grädden med mjölk och hummerfond. Häll denöver potatisen. Strö över ströbrödet och lägg på några klickar smör.4. Grädda mitt i ugnen tills potatisen har fått gyllenbrun färg, cirka 45 minuter.

Källa: Allt om mat

Minipizzor med rödkål, skinka och fikon

12 stycken

Ingredienser:

Pizzadeg:

1/2 paket jäst (25 gram)

2 dl vatten

1 msk olivolja

0,5 tsk salt

5 dl vetemjöl

Pizzatopping:

200 gram rödkål

salt, svartpeppar

1 tsk äppelcidervinäger

120 gram rökt skinka

7 st torkade mjuka fikon

olivolja

Gör så här:

1. Smula jästen i fingervarmt vatten och rör till den löses upp. Blanda med olja och salt, och sedan med vetemjölet. Knåda ihop till en boll och låt den jäsa på en ljummen plats under bakduk i sin skål – cirka 45–60 minuter.

2. Strimla rödkålen och ha ner i en stekpanna med en stor klick smör. Låt det fräsa under ett par minuter. Rör om då och då så det inte bränner fast. Salta och peppra ett varv och avsluta med att slå på vinägern. Ställ åt sidan och låt svalna.

3. Strimla julskinka och fikon var för sig.

4. Dela degen till 12 bitar och forma dessa till varsin boll. Platta till bollarna genom att slå händerna mot varandra (som om du applåderade hårt) och baka sedan ut dem på ett bakplåtspapper på en plåt. Låt dem jäsa på plåten utan handduk i ytterligare 15 minuter.

5. Toppa pizzorna med rödkål, skinka och till sist fikonskivorna på toppen. Ringla över olivolja och grädda i 200°C i cirka 15 minuter. Ringla eventuellt över lite mer olivolja innan servering.

Källa: Landleys kök

Chèvrepizza med grönkål

Lyxig pizza som är enkel att göra med färdig smördeg. Bred på crème fraiche och toppa med grönkål, getost och torkade tranbär. Bjud som förrätt eller tilltugg till fördrinken.

6 portioner

Ingredienser:

1 förpackning kyld smördeg (250 gram)

1 dl crème fraiche

125 gram hackad, färsk grönkål

1 msk olivolja

1 krm salt

200 gram smulad chèvreost

1/2 dl hackade, torkade tranbär

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°C.

2. Dela smördegen längs med och lägg bitarna på en bakpappersklädd plåt. Bred ut crème fraiche och nagga bottnen.

3. Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Ta ut och låt svalna lite.

4. Massera grönkålen med olivolja och salt. Strö över smulad chèvreost och kålen på smördegen.

5. Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Ta ut och strö över hackade torkade tranbär.

Källa: Ica

Kale caesar med tranbär och nötter

Ungefär som en klassisk caesarsallad, men med grönkål i stället för romansallad. Gott att kombinera med torkade tranbär, knapriga hasselnötter och brödkrutonger.

4 portioner

Ingredienser:

1 ägg

1 riven vitlöksklyfta

1 1/2 dl finriven pecorinoost

3 msk färskpressad citronjuice

1 tsk strösocker

2 1/2 dl neutral olja

salt och peppar

400 gram grönkål

1/2 dl hackade rostade hasselnötter

1/2 dl torkade tranbär

brödkrutonger

Gör så här:

1. Koka ägget i 2 ½ minut. Skala av toppen och gröp ut innehållet med en sked. Mixa ägget med vitlök, pecorino, 2 msk citronjuice (för 4 port) och socker med en stavmixer.

2. Tillsätt olja i en tunn stråle under fortsatt mixning. Salta och peppra.

3. Ansa grönkålen, skär eventuellt bort stammen om den är grov. Bryt kålen i mindre bitar.

Massera kålen med 1 msk citronjuice och blanda med hälften av dressingen. Lägg upp på ett fat. Strö över hasselnötter, tranbär och krutonger.

Servera resten av dressingen till salladen.

Källa: Ica