Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släktforskare på spännande besök på Svanö

Ådalens släktforskarförening besökte Svanö Folkets hus måndagen den 29 april. Fredrik Larsson och Gösta Johansson fanns på plats för att hälsa välkomna, till en plats med 112-åriga föreningsanor.

Annons

Förutom musik spelad av Gösta Johansson, så började kvällen med att Gudrun Forsberg läste berättelser från förr. Med bilder på sin farfar och andra personer från ön, fick vi höra om livet förr.

Här fanns ”Dadda-Märta”, en omtyckt barnjungfru med kanariefåglar och stort intresse för stickning. Vi hade gubben Nicke som i egenskap av gårdskarl, skötte ved, is och värme, även ved till lekstugan. Här fanns kuskar och chaufförer och ladugården fanns alla slags djur, bland annat två getter med de vackra namnen Gullspira och Silverspira.

Runt 2 000 personer har bott och verkat på ön under 1950-talet, men i dag är här cirka 80 entusiaster kvar. Att fabriker jämnats med marken och färjan ersattes med en bro, har fått konsekvenser, trots detta finns många eldsjälar kvar. En ö med så många olika föreningar, är svårt att hitta någon annanstans! Här finns Birger Normansällskapet, Dynäs II, Föreningen Svanöbilder, båtklubb, sportklubb, kulturföreningar och filmstudio med flera.

Efter gott fika och pratstund fick vi titta på bilder från förr, både digitalt och i ett stort antal pärmar med samlade klipp. Här finns mycket från NCB:s arkiv och skolkort, som var det som först scannades in.

Bland släktforskarna fanns flera som bott på ön eller som hade anor från ön och Carina, som var född uppe på övervåningen i själva folkets hus.

Gudrun Forsberg visade upp sitt egentillverkade släktträd där många kända personer dök upp, bland annat Ingemar Bergman.

Kvällen avslutades med att Fredrik Larsson läste berättelsen, "En resa till Näsåker", som på denna tid krävde häst och vagn, bil och båten Strömkarlen. Ett riktigt äventyr!

Agneta Sjöberg

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons