Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återvände till England för att förverkliga sin dröm

/
  • Det är den moderna dansen Sofia Edstrand har fastnat för.
  • Sofia Edstrand har varit med och startat ett danskollektiv i Leeds.

Att dansa är något av det roligaste Sofia Edstrand vet.
Nu har hon flyttat till England för att kunna göra det på heltid.
– Jag har varit med och startat ett danskollektiv, säger hon.

Annons

Dansat har hon gjort mer eller mindre hela sitt liv men det var först för några år sedan som hon fick upp ögonen för den moderna dansen.

– Jag började dansa redan när jag var sju år, säger Sofia och fortsätter:

– Dansen är ett av elementen i gymnastiken, som jag höll på med då. Jag tyckte det var så roligt att den tog över mer och mer ju äldre jag blev. Fast jag började inte med modern dans förrän jag flyttade till Härnösand, efter gymnasiet, för att gå danslinjen på folkhögskolan. I Örnsköldsvik fanns det ingen som undervisade i modern dans.

Sedan dess har hon dock varit fast.

– Det som gör den så rolig är att den inte är lika strikt som till exempel balett, jazz och pardans, som ska se ut på ett visst sätt, utan att man kan göra lite som man vill.

Efter utbildningen i Härnösand flyttade hon till Leeds där hon kommit in på dansarutbildningen vid Northern School of Contemporary Dance.

– Det var nära att jag hoppade av efter det första året, jag var inte riktigt nöjd med utbildningen, men allt blev mycket bättre när skolans rektor fick sparken. Så här i efterhand är jag glad att jag inte slutade. De två sista åren var lärorika. Jag känner mig tryggare i min dans nu än vad jag gjorde förut.

Nu har hon återvänt till England för att satsa på en karriär som professionell dansare.

– Jag hade egentligen tänkt vara hemma bara över sommaren, men blev erbjuden ett vikariat som danslärare på Kulturskolan så jag blev kvar i Ö-vik hela hösten. Nu är jag tillbaka i Leeds säger Sofia och tillägger:

– Jag har tillsammans med fyra av tjejerna från dansutbildningen startat ett danskollektiv och vi ska utveckla ett stycke som vi har skapat och turnera runt i England med det.

Mer läsning

Annons