Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill göra skillnad

/
  • Jenny Nordlöw har startat ett företag i Lagos. Om hon lyckas att få det med vinst så kommer hon att skänka en del av pengarna till ett av den nigerianska storstadens hem för föräldralösa barn.
  • Jenny Nordlöws högra hand är Obi Ononye.

Skänker pengar till behövande runt om i världen är det många svenskar som gör.

De flesta nöjer sig dock med att då och då lägga några mynt i någon insamlingsbössa.

Fast för Jenny Nordlöw från Örnsköldsvik räckte inte det.

Annons

Det var när hon volontärarbetade i Lagos i höstas som hon kände att hon ville bidra med mer än bara arbetskraft och startade företaget Moyi Moyi som tillverkar och säljer läderprodukter för att även ekonomiskt kunna stötta barnhemmet hon var på.

– Hur mycket pengar det blir återstår att ses, barnhemmet kommer att få en del av vinsten så det beror helt och hållet på hur det går för företaget, men jag tror verkligen på det här, säger hon.

När hon berättade om sin idé för barnhemmets föreståndarinna hjälpte hon henne att komma i kontakt med Obi Ononye som är hantverkare.

Det dröjde inte länge innan tillverkningen av väskan som hon själv hade designat var i gång.

– Jag är så himla glad att han ville vara med, säger Jenny och fortsätter:

– Han är otroligt skicklig.

Några problem att få väskorna sålda har de inte haft.

– Det har faktiskt gått riktigt bra, säger Jenny och tillägger:

– Väskorna tog slut nästan direkt efter lanseringen.

Fast hennes förhoppning är inte bara att kunna stötta barnhemmet utan även att kunna skapa fler arbetstillfällen i området.

– Kunskapen om hur man tar tillvara på läder finns fortfarande kvar bland de äldre, nu för tiden importerar man skor, väskor och sådana saker från Kina i stället för att ta tillvara på sitt läder för politikerna och investerarna bryr sig bara om olja men det tillverkades mycket av läder i Nigeria förr i tiden, och vi ska starta ett lärlingsprogram för att föra kunskapen vidare till de yngre.

Mer läsning

Annons