Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt med humor

/

Som programledare för Vetenskapens värld är Victoria Dyring förhållandevis ung. Trots det är hon knappast en duvunge inom tv-mediet. "Genom åren har jag fått en helikopterblick vad gäller tv-makeri. Den är jag väldigt glad över att jag har."

Annons

De 15 åren har också gett en annan viktig erfarenhet, tycker Victoria Dyring, som säger att hon blivit bättre på att hushålla med sin energi. Som exempel nämner hon sin förbättrade studieteknik som är viktig eftersom en ansenlig del av jobbet går ut på att läsa in sig på olika ämnen.

– Förr kastade jag mig in i allting med hull och hår och kunde bli helt sönderkörd. Det blir jag inte längre och det är härligt.

Egentligen är det nog en sanning med modifikation. Fortfarande händer det att arbetet tar ordentligt på krafterna. Som nu senast då hon som en av fyra ledde tv-bevakningen av Nobelfesten.

Trots att hon gjort det fem gånger tidigare säger hon att det är något som man aldrig riktigt blir van vid.

– Det är livesändningarnas livesändning och allt kan hända. Men numera vet jag vilka trappor man ska springa i, var det slamrar och var det är mycket folk. Och att man ska ha sköna skor på sig.

En annan stor förändring som skett sedan Victoria Dyring började på tv är att hon blivit mamma till två barn, vilket inte minst burit med sig värdefulla insikter om vad livet går ut på, menar hon.

– Jag har nog blivit lite mindre egotrippad. Fast framför allt är det vansinnigt roligt med barn. Man skrattar varje dag.

Victorias Dyrings bakgrund finns inom teatern, med inriktning mot regi. Bland annat har hon undervisat i improvisationsteater i Uppsala, regisserat studentspex och tävlat i teatersport.

Teatern har också varit till stor nytta i jobbet på tv, menar hon. Inte minst som programledare för Vetenskapens värld, som hon benämner som ett riktigt hangarfartyg med betydelsen – stort och viktigt program med många år på nacken.

– Det var häftigt att få ta över det, säger hon och framhåller att även om ett av de senare programmen handlade om den ekonomiska krisen i världen – vilket också gav många positiva reaktioner från tittarna – ligger tyngdpunkten fortfarande på de naturvetenskapliga ämnena.

– Där har vi en viktig uppgift – att göra naturvetenskap begripligt och inbjudande. Sen är det bra om man då och då väver in en glimt av humor. I det fallet är det bra med lite teaterkunskap, eller det är till och med en förutsättning för att kunna göra det här jobbet.

– Vetenskap är underhållande och känslomässigt engagerande och jag är väldigt noga med vad jag säger och hur jag pratar. Men det är en hårfin gräns det där, så att det varken blir för lite eller för mycket.

LENA WREEDE

TT Spektra

Mer läsning

Annons