Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veteran på isen

/
  • Daniel Alfredsson är en veteran på isen med debut i elitserien 1992. Med Tre Kronor har han spelat hem ett OS-guld, två VM-silver och två VM-brons.
  • Tidigare i år fick Daniel Alfredsson King Clancy Memorial Trophy.

Träningen är nyckeln till framgång. Det lärde sig Daniel Alfredsson tidigt, och det har gett honom en lång karriär i NHL.

Annons

I skrivande stund pågår en utdragen spelarlockout i NHL, på grund av strandade förhandlingar mellan klubbarna och spelarnas organisation. Daniel Alfredsson och hans lagkamrater i Ottawa Senators får inte ens beträda arenan, och Daniel, som hur som helst befinner sig i slutet av sin karriär, vet inte ens om han kommer att få en chans att avsluta den som aktiv spelare.

– Jag tror kanske – och jag vet inte vad jag baserar det på – att vi kommer att komma igång och spela en halv säsong. Men en annan del av mig tror att hela året kan gå. Så för mig är det faktiskt så att jag bara kör mitt liv just nu och inte tänker så mycket på det, säger han.

Att "köra sitt liv" innebär för Daniel Alfredssons del att hjälpa sin fru Birgitta med mycket av det som hon ensam brukar ha ansvar för medan han sköter hockeyn. Han ägnar sig åt en del välgörenhetsarbete, i övrigt är han hemma med de fyra barnen och skjutsar dem till deras aktiviteter. De två äldsta spelar hockey, nummer tre rider och simmar också.

Samtidigt tränar han fyra–fem gånger i veckan för att hålla formen. Träningen har varit en självklar del av hans liv sedan barndomen, ja, till och med ett nöje. Vid 40 års ålder känner han sig bättre fysiskt än vad han har gjort på flera år.

Daniel Alfredsson växte upp i Göteborg, hans mamma var hemmafru. Pappa var snickare och sedermera arbetsledare på Televerket, han tränade mycket och uppmuntrade grabben att också börja. Daniel testade lite allt möjligt, men fastnade till slut för ishockey.

– Jag vet inte om jag hade drömmar, jag bara spelade och tyckte det var kul. Pappa sade till mig någon gång att om du verkligen tränar hårt så kan du spela i elitserien. '"Men jag vet inte om du klarar av träningen som krävs", sade han, berättar Daniel.

– De orden tror jag att jag har haft väldig nytta av. För hur tufft det än är så har jag alltid trott att det ska bli ännu tuffare. Då blir det aldrig så jobbigt som jag har förväntat mig.

Daniel Alfredsson kom till NHL och Ottawa Senators för sjutton år sedan. Vid det här laget är han en veteran på isen och känner sig hemma i Kanada, särskilt som han har haft förmånen att få bo i samma stad i alla år. Barnen är födda i Ottawa och talar engelska som sitt förstaspråk. Med största sannolikhet blir familjen kvar även när Daniel har slutat spela.

– Det känns som att Sverige är jag, fast Kanada är där jag ska bo. Min fru har ju varit med i alla år också, och har delat hela den här resan. Vi älskar att komma hem till Sverige och hälsa på, men samtidigt älskar jag när vi kommer tillbaka hit till Kanada också. Det är ju här vi vet hur allting funkar, speciellt när man har barn och skola, allting "runt omkring" i livet kan vi mycket bättre här än hemma i Sverige.

Vad han kommer att göra i livet efter hockeyn vet han inte.

– Jag behöver nog varva ned ordentligt något år, och komma tillbaka till verkligheten. Man är lite i en bubbla när man spelar.

MALIN EIJDE

TT Spektra

Mer läsning

Annons