Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växtodling – både hobby och arbete

/
  • Växtintresset följer med även under semestern för Yvonne Hedman, nyss hemkommen från en härligt avkopplande sol- och badresa till Turkiet.
  • Junsele djurpark besöktes under sensommaren av Yvonne Hedman och Märtha. Här ses mor och dotter på åskådarplats vid björnarna.
  • Mamma Yvonne med dottern Märtha vid poolen. 30 grader varmt, sol, bad och lata semesterdagar blev det under resan till Turkiet.
  • Yvonne är utbildad hortonom, det vill säga en expert på trädgårdsvetenskap.

Yvonne Hedman gillar upptåg och tokigheter, är glad och positiv och har ett brinnande intresse för växter. Hon har porslinsblommor i alla former, färger och dofter. Den gångna veckan har hon laddat upp batterierna inför födelsedagsfirandet med en resa till Turkiet.

Annons

Kiruna är platsen där hon är född och uppvuxen, men flyttade vid 26 års ålder till Skåne och började läsa till hortonom vid SLU i Alnarp. Strax före 30-årsdagen blev det sommarjobb i spanska Valencia som skogsbrandman och senare som helikopterbrandman i Medina de Pomar.

– Det var fysiskt påfrestande men riktigt spännande och kul. Vi klättrade, vandrade och cyklade på fritiden hela den sommaren.

I hennes examen ingår även kurser i vinodling vilket lästes på universitetet i Córdoba. Yvonne återvände till Sverige för att slutföra sitt examensarbete om odlingstekniker vid meristemförökning, det vill säga förökning av växtceller i laboratorium – eller kloning. Hon är även utbildad florist, har jobbat i blombutik men även tävlat i blomsterbinderi.

– Min praktik gjorde jag på en trevlig liten butik i London.

Språkintresset förde dessutom Yvonne till studier i spanska på ett universitet i norra Spanien, därefter på Teneriffa och i Baskien.

– Med en väninna reste jag runt i Sydamerika och fick uppleva vilken nytta man har av att kunna språket. Det häftigaste på resan var Machu Picchu, Titicacasjön, saltöknen i Uyuni i Bolivia och sjöelefanterna i Argentina.

De lappländska rötterna gjorde sig dock påminda och Yvonne längtade norrut. Hon sökte och fick jobb som odlingsledare och är nu verksam som central odlingsledare för Holmen Skogs båda plantskolor, belägna i Gideå och Friggesund.

Växtintresset täcker även fritiden, vilket bland annat märks hemma i bostaden. På fönsterbänkarna trängs över 100 porslinsblommor. Yvonne är medlem i Svenska Hoyasällskapet sedan många år tillbaka. Hoya är det latinska namnet på porslinsblommor.

– Jag har hoyor i alla fönster. Ena dagen luktar det kola och den andra parfym, men vissa av dem är doftfria också, berättar hon.

Varför just dessa växter?

– Mormor hade en riktigt gammal porslinsblomma, men det var mest nyttoväxter som gällde för henne, säger Yvonne och berättar att växtintresset nog närmast gått i arv från mamman.

Fritiden i övrigt har Yvonne och sambon John ägnat till husrenovering samt anläggning av gräsmatta och trädgård.

– När vi är lediga lite längre åker vi gärna till mina morföräldrar i Lannavaara, som ligger mellan Kiruna och Karesuando. Där är det så lugnt och skönt. Det är underbart att få fara ut till stugan efter Lainioälven och värma bastun och bara vara ledig.

Mer läsning

Annons