Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underhåller bådelok och människor

/
  • Ulf
  • Ulf

Gitarren är trogen följeslagare i Ulf Ottossons tillvaro, och har varit så i många år. Med sin musik har han glatt många, från ung till gammal.
Han har gett ut flera cd-skivor där han bland annat sjunger Elvis-, och Johnny Cashlåtar.
– Det är musik som lever än, säger Otto, som han allmänt kallas.

Annons

På åttiotalet spelade han i olika dansband, bland annat i Gigolos och fortfarande ägnar mycket av sin fritid åt musik. Redan som lillgrabb började han spela dragspel och han spelar på det mesta som går att spela på. Då och då är han ute och spelar och sjunger på begravningar, dop, bröllop och äldreboenden. Främst är det då musik av Evert Taube, Dan Andersson och Cornelis Vreeswijk som uppskattas.

Närmast ser han fram emot att spela tillsammans med inte mindre är Johnny Cash trummis WS Fluke Holland, som är gästartist i hans kompis band, The Cadillac Band, TCB Band.

– Men det är inte riktigt klart än, förmodligen blir det nästa månad och spelningen blir ner över i trakterna av Värmland, säger han.

När jag får en pratstund med honom inför hans 50-årsdag, under tisdagen, är han i Örnsköldsvik och håller som bäst på att se över ett lok. Han jobbar som lok- och maskinreparatör, vilket innebär att han har hela Norrland som sitt arbetsfält.

Det betyder att han numera har sitt jobb närmare hemmet än han haft under många år. 17 år gammal fick han sommarjobb som banarbetare åt SJ - Banverket, och jobbar nu åt Infranord. Under 25 år och fram till för fyra år sedan har han legat ute på jobb över hela Sverige, men också i Norge. Han har jobbat med olika spårbytesprojekt, vilket inneburit att han bott borta under veckorna.

– Men jag ska inte klaga, jag har trivts. I morgon kan jag åka hem och på torsdag, när jag fyller år, är jag ledig, säger han nöjt.

Hemma det är på torpet i Näs några kilometer från Långsele.

Hur ser det ut där du bor?

– Jag bor i ett Per Albin-torp intill skogskanten med utsikt mot två sjöar, Norsjösjön och Nässjön, som binds ihop av en kanal, säger han.

Men "Otto", som är en arbetsam person som aldrig ger sig, ställer också upp och hjälper till med det mesta, har ytterligare ett ställe att sköta om och det är sina morföräldrars hem en jordbruksfastighet utanför Edsele. Men sina rötter har han i Småland, närmare bestämt i Vimmerby. Men vuxit upp det har han gjort i Långsele.

I dag fyller han 50 år en dag han firar på lördagskvällen i Näs-Nordsjö-Nylands byalokal.

– Festen är öppen för alla, säger "Otto".

Mer läsning

Annons