Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Towa – en vinnare

/
  • Visst är det kul att vinna en teckningstävling, men inget slår ändå att få vara tillsammans med sina kära hästar. Här ses Towa Pettersson Dynesius tillsammans med sin Albin, med vilken hon tävlar och tränar dressyr.

Tomtar, stora som små med röda luvor och yvigt skägg stöter vi på lite varstans så här i juletider. Högt eller lågt placerade, inne såväl som ute – eller kanske upphängda i granen som på Towa Pettersson Dynesius vinnande teckning.

Annons

Vi träffar henne och mamma Tanja hemma i familjens trivsamma kök i Överå, Sidensjö. Dagarna är korta så här års och Towa har just kommit hem från dagens skolarbete. Katten Findus sitter i hallen och kollar in vad som händer och cockerpudeln Soya nosar nyfiket och välkomnande på besökarna. Sedan blir det ett hopp upp till lillmattes knä. Diplom, prispengar och vinnarteckningen föreställande en jultomte som prydnad i granen, ligger framme på bordet.

Hur kom du på vilket julmotiv du skulle göra?

– Jag vet inte – det bara kom, säger Towa med ett blygt leende.

Hon berättar också att bilden tog ungefär 40 minuter att göra, vilket med snabb huvudräkning ger vid handen en "timlön" på tusenlappen. Inte så illa.

Vad ska du göra med pengarna du vunnit?

– Jag ska spara till ett par ridstövlar.

Att pengarna ska användas till något som har med hästar att göra var nog ganska självklart. Är det något som Towa gillar så är det hästar – ett intresse som ärvts från mamma.

– Vi hade hästar här när jag föddes och tidigare hade jag en shettis, berättar Towa.

I stallet finns förutom moderns islandshäst Willimey även Towas egen Chayenne och Albin. Båda hästarna är tjugo år gamla och båda är ponnyer. Chayenne har Towa haft i tre år.

– Först tyckte jag om att hoppa. Men det tyckte inte hon. Så jag flög av. Vi var inte riktigt överens där, säger Towa med ett litet skratt.

Numera rider hon dressyr. Albin kom till Towa i somras – en häst hon har på foder och med vilken hon rider och tävlar i dressyr. En mycket duktig häst som dessutom gått upp till SM-klass. Towa själv tränar förstås mycket hemmavid, men brukar även åka till Näske och till Svedjeholmen och ÖOR, det vill säga Örnsköldsviksortens Ryttarklubb.

En framtid med hästar ser förstås Towa framför sig och då allra helst i tävlingssammanhang och dressyr. Gärna utomlands. Om det inte skulle "gå hela vägen fram", säger hon att det finns mycket annat att göra med hästar, jobba som hästskötare exempelvis.

Även sommarlovet fylls med hästliv – ett drömlikt sådan för en hästtjej som Towa. Hon har en jämngammal kusin som bor på en hästgård utanför Stockholm. Där har de två hästintresserade kusinerna mycket roligt tillsammans.

– Då skjutsar vi nere henne och hästen, inflikar mamma Tanja.

Vad är så speciellt med hästar?

– Man blir fäst vid dem. Det är kul att utmana sig själv när man rider och så är det så roligt när det lyckas, säger Towa Pettersson Dynesius som även lyckades i julbildstävlingen.

Mer läsning

Annons