Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thage: "Jag har varit revanschsugen"

/
  • Omvärldsintresset är viktigt för Thage G Peterson.
  • Thage G Peterson är bekymrad över Sverige i dag och efterlyser mer ödmjukhet.

Som Olof Palmes närmast förtrogne hade socialdemokraten Thage G Peterson en unik maktställning i svensk politik. En bitterljuv revansch för pojken från ett fattigt torp. På gamla dagar byter han ut stridslusten mot förkovran i religion.

Annons

Förvisso har Thage G Peterson haft många tunga politiska uppdrag under sina tre decennier i maktens centrum. Som försvarsminister, talman i riksdagen och justitieminister.

– Men mina år med Olof Palme var nog de bästa i mitt liv. Som statssekreterare i statsrådsberedningen 1971-75 hade jag den verkliga makten. Jag styrde och ställde i regeringen med Olofs goda minne.

Men makten hade även en besk eftersmak. Som industriminister under sent 1980-tal dirigerade han Sveriges industriomvandling och reste till varv och gruvor med bistra nyheter om nedläggning. Nätter i statsrådsbilen tärde på kroppen och buropen i gruvan Stekenjokk i Västerbotten genljöd ända till kvällstidningars braskande rubriker, vilket frestade på mentalt.

– Jag mådde inte väl, säger han.

Det politiska intresset grundlades under en fattig uppväxt i ett torp i småländska Berg. Mamma var ofta sjuk, pappa var en lågavlönad kyrkvaktmästare. Tolvårige Thage arbetade extra: gallrade betor på åkrarna, jobbade på sågverket, allt som gav en extra slant. Ändå var han ingen hos de som hade den ekonomiska makten.

– Det kändes förfärligt tungt att inte vara värd något. Det var en ond tid. En mardröm. Speciellt eftersom jag ansågs vara begåvad i skolan. Känslan gav mig bränsle att vilja bestämma, ett slags positiv fåfänga att lyckas. Jag har varit revanschsugen och det hyllar jag, eftersom jag har lyckats uträtta bra saker.

Stridsviljan fick näring av insikten om klasskillnader: inte alla familjer hade råd med vare sig strumpor eller frukost till sina barn. Den gravt stammande pojken övade brandtal inför korna i ladugården.

– Det var en bra träning. Jag fick bort stamningen. Sedan dess har jag hållit tusentals tal.

Men det var en uppmärksammad insändare i lokaltidningen Kronobergaren om klasskillnader som blev tolvåringens språngbräda till politiken, där han sedermera alltså hamnade i maktställning jämte Palme.

– Olof såg nog i mig motsatsen till sig själv. Han var snabb, jag tog tio varv före varje beslut. Han växte upp förmöget medan jag kom från fattiga förhållanden. Därmed hade jag en erfarenhet som bättre stämde överens med vår väljarkår. Därför litade han på att jag visste hur folk i stugorna tänkte.

Vid fyllda 80 är Thage G Peterson snarare nyfiken än stridlysten. Hellre än att lufta sina politiska åsikter offentligt förkovrar han sig i teologi.

– Jag vill ägna mina återstående år på jorden åt att samla visdom.

Men hör Stefan Löfven av sig med ett frestande erbjudande kan revanschsuget vakna igen.

Mer läsning

Annons