Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svante är väl förberedd

/
  • Svante Lundqvist kan sedan en månad tillbaka titulera sig pensionär, vilket betyder att det nu blir fler stunder vid pianot .
  • Efter många år som chef inom kriminalvården, gick Svante Lundqvist i pension för drygt en månad sedan.

För drygt en månad sedan lämnade Svante Lundqvist arbetslivet efter många år som chef inom kriminalvården.
– Jag är förberedd, det känns bra. Nu ska jag ta igen saker som jag inte hunnit med tidigare, som att träffa barn, släkt och vänner, säger han nöjt, när han får frågan vad han har för planer inför pensionärslivet.

Annons

Svante bor centralt i en rymlig lägenhet på Skeppsbron i Härnösand med angenäm utsikt mot hamninloppet.

I ett av rummen står ett piano, vilket han nu räknar med att få mer tid att spela på. Intill hänger en nyckelharpa, som han själv byggt, men inte längre spelar på

– Men jag funderar på att ta pianolektioner, säger han och sätter sig vid pianot och spelar ett stycke, Largo av Händel.

Han spelar mest klassisk, annars lyssnar han på det mesta.

Men Svante har även andra planer, som också det handlar om spel, nämligen golf, ett intresse han delar med sin sambo Yasmine. De åker då och då på golfresor till varmare breddgrader, förra året var de till exempel till Sydafrika, men länder runt Medelhavet är också kära resmål.

I ett annat rum står en motionscykel – är han inte ute och promenerar eller spelar golf då det är tid för det, håller han formen på den.

Svante är född och uppvuxen i Stockholm, efter gymnasiet började han läsa beteendevetenskap vid universitetet.

– Min bror Sture studerade då i Umeå och tyckte därför att jag skulle läsa där i stället, vilket jag gjorde.

Vid den tidpunkten hade han också hunnit gifta sig och barn var på väg. Tanken var först att han efter filosofie kandidatexamen skulle börja en forskarutbildning. Men planerna ändrades då han fick tips om ett sommarjobb som behandlingsassistent i Luleå och på den vägen är det.

När han så 1972 erbjöds ett liknade, men fast jobb på fängelseanstalten i Härnösand, nappade han på det och blev Härnösandsbo. Efter ytterligare tolv år blev han så chef för "lilla" Saltviksanstalten. Däremellan tjänstgjorde han i olika chefsbefattningar inom kriminalvården. Men sedan 1997 och fram till sin pension har han varit chef för region Nord, ett stort område som sträcker från Borlänge i söder till Gällivare i norr.

– Kriminalvården har gett mig mycket, det har varit spännande år och jag har lärt mig mycket och det har varit skojigt att få ha varit med från starten när det gäller Saltviksanstalten, som är den senaste och den mest moderna en av landets tre säkerhetsanstalter. Det bedrivs dessutom en bra och bred verksamhet där, för många av de intagna har det gått bra för efter frigivning, så de insatser som bedrivs har stor betydelse.

Som pensionär räknar Svante med att ge föreningslivet mer tid. Fotografering är ett stort intresse och sedan studietiden har han samlat på sig en hel del med fotografier, som han ska sorteras upp.

Naturligtvis har han tidigare blivit avtackad inte bara en gång utan tre, bland annat av kolleger och generaldirektören själv.

Mer läsning

Annons