Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Som konstnär har jag ingen plikt"

/
  • I år satsar Kajsa Grytt helhjärtat på det konstnärliga. Förutom en teaterroll på Stadsteatern skriver hon på en ny skiva och en ny roman. Och så har hon börjat teckna.

På 1980-talet slog Kajsa Grytt igenom med punkbandet "Tant Strul". Sedan dess har hon återkommit i nya konstellationer. Nu skriver hon på en ny roman, planerar flera musikprojekt och i höst är hon aktuell i pjäsen "Fadren" på Stadsteatern i Stockholm.

Annons

Tidigare har Kajsa Grytt skrivit dramatik både för scen och radio men aldrig själv medverkat. Men i höst händer det. Hennes roll i "Fadren" på Stadsteatern i Stockholm är att vara sig själv och den som leder en kör av kvinnor – tolv ensamstående mödrar. Mer än så vet hon inte än.

– Hittills har vi improviserat lite och det är otroligt roligt, som att få gå i skolan igen. August Strindberg är ju så helig. Men regissören Mellika Melouani Melani arbetar med historien så att vi ser den med en annan blick, men utan att ha sönder den. Hon gör det så snyggt.

Kajsa Grytt är punkikonen som med röst och attityd frontade "Tant Strul" i början av 1980-talet. Efter att bandet splittrats fortsatte hon med nya projekt i olika konstellationer. Dessutom har hon gett ut sex album som soloartist. Inom det litterära området har hon skrivit en självbiografi, en roman, en diktsamling och en barnbok.

Samtidigt arbetar hon sedan många år tillbaka som terapeut, numera på en halvtidstjänst.

Det är åter dags att helhjärtat satsa på det konstnärliga. Och det är mycket som ska göras. Förutom arbetet med "Fadren" skriver hon på en ny skiva och en ny roman. Och så har hon börjat teckna. Dessutom planerar hon och Malena Jönsson att ta upp tråden från duon Kajsa & Malena.

– Det är trettio år sedan vi gjorde plattan "Historier från en väg kom ut" och det skulle vara kul att göra något tillsammans igen. Men exakt när och hur vet vi inte än.

Du har gjort så mycket, både inom musik, dramatik och litteratur. Vad ligger dig närmast om hjärtat?

– Det som är mitt eget. Och det som är aktuellt nu. Sedan är det alltid roligt att återkomma till saker och ta upp det igen. Kanske för att man har utvecklats och ser saker och ting från ett annat håll.

Kajsa Grytt förklarar att fantasin är hennes motor. Belöningen är arbetet i sig. Hon beskriver det som en hisnande känsla att vara i progress, men också som en form av verklighetsflykt.

– Som konstnär har jag ingen plikt eller ansvar eller skyldighet att påverka åt något håll. Det jag håller på med är smärtpunkter. Sedan får andra tolka som de vill.

Samtidigt är hon fullt medveten om att hon som kvinna har ögonen på sig. Medelålders kvinnor ska inte vara sexuella varelser, inte färgstarka och inte ta massa plats. Å andra sidan är det precis just det som hon gör – flyttar på gränserna för vad som är tillåtet eller inte.

– Själv upplever jag inte att jag gör det. Men om andra känner ett stöd i hur jag är så vore det så klart underbart. För det är läskigt att kvinnor över 50 år ska behöva tona ned sig.

Lena Wreede/TT

Mer läsning

Annons