Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skiljer närmare ett sekel dem emellan

/
  • Det har gått nästan ett sekel när barnbarnsbarnbarnet Klara föddes och Rut har hunnit bli mormorsmormor.
  • Rut Blomqvist, är 89 år och hennes dotter Inga Blomqvist 70 år är de äldsta av fem generationer.
  • Här ses Rut omgiven av sin familj, från vänster barnbarnsbarnet Victoria Hessel, 23, dottern Inga Blomqvist, 70 år barnbarnet Susanne Hessel, 50 år barnbarnsbarnet Caroline, 30 år och barnbarnsbarnbarnet Klara Joline och Adam, alla med efternamnet Lindström – Hessel.

Fem generationer strålade för en tid sedan samman i Skokloster kyrka i Uppland. Anledningen var att det skulle hållas dop för lilla Klara Joline Lindström – Hessel.

Annons

Äldst i skaran var Rut Blomqvist från Härnösand. Hon är mormorsmormor till lilla Klara. Det skiljer nästan 90 år dem emellan.

– Det var så fint i Skokloster och Klara är det vackraste barn man kan se, säger Rut nöjt.

Vi träffas i hennes lägenhet, som ligger nära centrum i Härnösand. Hennes dotter Inga Blomqvist från Timrå är också på besök.

Mycket har hänt sedan Rut var liten. Hon själv är född i Häggenås i Jämtland och flyttade med sina föräldrar och syskon till Timrå, där pappan arbetade på fabriken. De var sju barn från början varav två dog tidigt. Rut minns när hon gick i skolan i Timrå, arbetarbarnen var de som var sämst lottade.

– Böndernas barn hade tunnbrödssmörgåsar med smör på i sin matsäck och då blev man förstås avundsjuk.

Efter folkskolan och konfirmation, var det dags att skaffa arbete och livet har sedan varit fyllt av arbete för Rut.

Så småningom träffade hon sin blivande man Svante Blomqvist från Timrå. De gifte sig och flyttade till Härnösand 1943. De fick två döttrar Inga och Ulla som i sin tur gett henne fem barnbarn och lika många barnbarnsbarn.

– Lyckan är att ha barn och barnbarn som bryr sig, säger Rut, som blev änka 1999. Sedermera träffade hon en ny man.

Redan när barnen var små började Rut jobba utanför hemmet och på Modigs varuhus där hon förestod damklädesavdelningen under många år.

– Jag ville att barnen skulle få det bättre än vi hade haft, säger Rut.

– Jag förstår inte hur mamma klarade av att både jobba och se till så att vi alltid fick hemlagad mat, säger dottern Inga.

Från början ordnade hon med barnpassning i hemmet, men när barnkrubban, som var dåtidens förskola, öppnade på Brunnshusgatan, vistades de där om dagarna

– Jag minns hur jag stod och väntade vid staketet när mamma eller pappa kom och hämtade mig, säger Inga, som själv arbetat som karttekniker och som ritare på SMHI i Midlanda och med projekteringar på ritkontoret på KA 5, på ingenjörsfirman AIB i Sundsvall samt med människor med funktionshinder.

Mer läsning

Annons