Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Signe och Oskar är värda all heder"

/
  • Ohlssons släktträff på Prästänget lördag 3 augusti. Övre raden: Jennifer Grafström, Emma Häggström, Johanna Häggström, Jessica Grafström, Lovisa Grimmer, Johanna Grimmer, Daniel Häggström. Mitten: Hanna Olsson, Marie Olsson, Mikael Olsson, Monica Nyman, Kenneth Olsson, Andreas Grafström, Amanda Grafström, Olle Widlund, Sune Grafström, Patrik Häggström, Niclas Grimmer, Christina Grafström, Jessica Myrberg, Magnus Grimmer. Nedre raden: Rakel Olsson, Anna-Greta Grafström, Susanna Grimmer, Lilian Widlund, Maria Grimmer, Christina Häggström, Maja Jorulf, Mirjam Jorulf, Anders Jorulf, Jonas Jorulf.
  • Signe och Oskar Ohlsson på verandan vid deras hus på Norra Bergsvägen i Husum.

Det skulle vara roligt med släktträff igen – att samla hela släkten, tänkte kusinerna Christina Häggström och Niklas Grimmer. De gjorde slag i saken och återigen samlades så ättlingarna efter Signe och Oskar Ohlsson från Husum. En träff som avslutades med ett dopp i Veckefjärden.

Annons

Det var tredje gången man sammanstrålade efter det att Signe och Oskar gick bort 1973 respektive 1982. Denna gång skedde mötet vid EFS sommargård Prästänget i Svedjeholmen. Naturligtvis samtalades det om vad "alla gör nuförtiden", man åt och drack, sjöng allsång, pratade och skrattade. Men framför allt pratades det om förr – och det var många trevliga minnen som delades i släktleden.

Signe och Oskar var ett strävsamt par som i en tid av industriell omdaning, med mycket hårt arbete men med en outsinlig källa av kärlek, fostrade åtta barn. Ett hem som allteftersom familjen växte även blev en besökspunkt för barnbarnen, får vi veta av dottersonen Sune Grafström som fortsätter:

– Man kan säga att det hela "startade på sjön" med att Oskar följde sin halvbror i spåren ut på sjön. Förra sekelskiftet var en hektisk tid där skogsråvara skulle fraktas, och allt virke flottades på den tiden på från älvar och på sjön. Det har berättats för mig att det var på en bogserbåt som Oskar träffade Signe Åsander från Idbyn. Hon tjänstgjorde i bogserbåtens kök som köksa.

Första världskriget var över, efterfrågan på arbetskraft var stor och Oskar beslöt att ta anställning i den nyuppförda massafabriken i Husum som invigdes 1919.

– Morfar måste ha varit en av de först anställda, konstaterar Sune Grafström.

Oskar och Signe gifte sig 1921 och fick i tät följd mellan åren 1921 och 1933 de åtta barnen Ragnhild, Aina, Rakel, Ingrid, Hans, Anna-Greta, Sixten och Laura. Familjen var först inneboende på Vibergsidan av Husån men flyttade 1935 tvärs över ån till Norra Bergsvägen – eller Berget som gården alltid kallades. Signe skötte hushållet, men även ladugårdssysslorna. Under barnens uppväxtår fanns alltid ko och gris därhemma. Tvätten gjordes för hand i tvättstuga vid Husån.

För att dryga ut kassan sålde Oskar försäkringar för Trygg Hansa. På fritiden var Signe var aktiv i Lutherska bönhuset (EFS) och alla barnen gick i söndagsskolan.

– Hemma hos oss var samlingspunkten för många av traktens barn, berättar dottern Rakel.

– Jag fattar inte hur morfar stod ut med alla hyss och det roliga är att mormor aldrig hade sett någonting. Hon stod alltid till barnens försvar, minns barnbarnet Kenneth Olsson.

– Signe och Oskar är värda all heder, säger deras stora familj samstämmigt.

Mer läsning

Annons