Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se årstidernas skiftningar från Arnes fönster

/

Arne Sundberg är nog lite av en väderexpert. Sedan 1 september 1988 har han varje månad fotograferat samma vy från altandörren hemma i Gårdnäs.
– Jag kanske har missat någon gång men det är inte många.

Annons

Under dessa 25 år har det blivit en del bilder och allt är samlat i en stor pärm. I den kan man lätt gå tillbaka för att kolla hur det egentligen var. När kapade man egentligen häcken? Skogsdungen på andra sidan vägen, när avverkades den? Var det någon snö 1 december 1999? Svaren finns i Arnes pärm.

Har du varit med om en så mild nyår som i år?

– Aldrig. 2006 var det en grön julafton, men sedan kom snön någon dag efter. Jag minns ett år när frugan skulle jobba på julafton så var det helt plötslig en halv meter snö på morgonen. Kvällen före var det snöfritt. Det var bara att ta fram traktorn och börja skotta så att hon kom i väg till jobbet.

Är du lite av en väderexpert?

– Nja, men ibland kan jag se på naturen hur vädret kommer att bli. Till exempel om det rinner vatten på "svä isen" (svallis i diket) trots att det är minus 15 grader så är det nästan hundra procent säkert att det blir blidväder dagen efter.

Arne har jobbat som chaufför i hela sitt liv. Började som 16-åring med att köra traktor i skogen, sedan blev han lastbilschaufför åt Sollefteå bryggeri och Lantmanna. 1978 började han som busschaufför, ett jobb som han hade fram till 2005.

– Nu sitter jag helst bredvid och frugan får vara chaufför.

Arne är numera pensionär och sysselsätter sig med lite vedhuggning och så ställer han och frun upp och hjälper grannarna ibland. Han har också engagerat sig i att dokumentera gamla bilder. Det började med att Styrnäs hembygdsförening efterlyste gamla foton och eftersom han inte kunde se några bilder från Lo, där han är född och uppvuxen, så började han bidra med bilder därifrån till deras digitala bildarkiv som nu innehåller över 1400 gamla bilder.

För ett år sedan började Arne skicka in bilder till Nära. Den första varje månad fotograferar han vyn utanför sin altandörr. Hur han kom på idén vet han inte riktigt men att man ser torpet där hans svärfar en gång bodde kan nog vara en anledning. Nu finns Arnes bilder från 2013 samlade till ett bildspel på webben där kan man följa årstidernas skiftningar.

Mer läsning

Annons