Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scenen håller skådespelaren Jonas Bergström evigt ung

/
  • Jonas Bergström är aktuell i pjäsen “Utvandrarna
  • Trots 55 år i branschen har skådespelaren Jonas Bergström behållit glöden. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Intellektuella och fysiska utmaningar håller skådespelaren Jonas Bergström i högform. Detta gäller i allra högsta grad för hans medverkan i Dramatens högaktuella pjäs “Utvandrarna". Där spelar 70-åringen en liten flicka.

Annons

Jonas Bergström har en tung meritlista av teaterpjäser samt film- och tv-produktioner från sin över halvsekel långa och högst pågående skådespelarkarriär. Flera kvällar i veckan medverkar han i “Utvandrarna".

– Det var en fantastisk pjäs redan när den spelades för första gången för tre år sedan, men nu har den med flyktingskrisen blivit oerhört aktuell. Jag har aldrig varit med om en så drabbande och aktuell pjäs, säger han hemma i lägenheten på Östermalm i Stockholm.

Drabbande inte minst med tanke på det egna engagemanget. Ett bra tag innan han fick rollen började han hjälpa en syrisk flykting att komma in i samhället genom språkträning.

– Livet är märkligt, reflekterar han.

Som 70-åring hade han naturligtvis kunnat sluta arbeta för länge sedan. Men någon sorti är inte aktuell.

– Tack vare jobbets intellektuella och fysiska utmaningar står jag aldrig stilla, utan vidgar mina vyer hela tiden. Det är roligare än att vänta på döden.

“Utvandrarna" erbjuder onekligen på en del utmaningar. Utöver intellektuell stringens och minnesskärpa kräver denna runt tre timmar långa pjäs god fysik för att orka med danstagen. Därför värmer skådespelarna upp med fysövningar i 45 minuter före föreställningarna.

Att spela den 3,5-åriga Lill-Märta - lika gammal som hans sonson - kräver väl ett visst barnasinne?

– Vi alla fyra “barn" på scen är över 50, det är väldigt roligt! Jag har en hätta och lugg och försöker ha ett lättare fysiskt rörelsemönster än vuxna.

På fritiden odlar han barnasinnet med idrott precis som under den egna barndomen: joggar, spelar tennis, åker skidor och påtar i trädgården.

Just att bli trädgårdsmästare var en stor dröm under uppväxten med två betydligt yngre systrar och mamma, den framstående, numera framlidna skådespelaren Anita Björk.

– Mamma jobbade mycket så mormor blev en fast punkt för mig. Men min trygghet som person kommer från vissheten att jag var älskad av min mamma.

Slumpen fick 15-åringen att överge trädgårdsmästardrömmarna och ta vara på chansen att spela en huvudroll i brittiska musikalen “Oliver!" på Oscarsteatern. Redan där alltså både sång och dans.

– Jag fick goda recensioner. Det gav blodad tand. En ny värld öppnade sig.

Fastän 55 år har gått har lustdrivne Jonas Bergström behållit glöden. Hans inneboende trygghet liksom sinne för humor har tjänat honom väl i alla tider, i synnerhet under repetitionerna då ensemblens kreativitet kan sätta i gång oanad sprängkraft samtidigt som starka viljor behöver jämkas samman.

– Även om jag älskar mitt arbete, kan det vara jobbigt att vara i en bransch med stora egon som missförstått sig själva. Men jag kommer överens med alla. Om inte annat har jag min humor att överbrygga med och jag har distans till mig själv. Jag är dock inte den som väger mina ord på guldvåg. På grund av mitt engagemang kan jag visa civilkurage och säga som det är om “elefanten" i rummet.

Mer läsning

Annons