Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sara är mån om hästens bästa

/
  • Sara Muhonens egna blyertsteckningar pryder omslaget till avhandlingen: Metabolism and hindgut eccosysten in forage fed sedentary and athletic horses”.
  • Sara Muhonen med hästen Nero, en av försökshästarna som ätit, hö och ensilage, och därmed hjälpt Sara i hennes avhandling om huruvida foder påverkar hästars prestationer. ”Han har gladeligen käkat”, berättar hon.

Vad mår en häst bäst av att äta och är verkligen de rykten som går bland hästägare och tränare sanna? Alltså att utfodring av ensilage försämrar hästens resultat?

Annons

Tidigare Örnsköldsvikstjejen Sara Muhonen, har för Sveriges Lantbruksuniversitets (SLU) räkning under ett antal år forskat i ämnet och tilldelats en agronomie doktorsexamen.

– Den värsta dagen i mitt liv hamnade så nära en av de bästa dagarna i mitt liv, säger Sara.

Hennes trogna följeslagare, elvaåriga schäfertiken Undi avled två veckor före disputationen. Sara visste inte hur hon skulle orka.

– Men disputationsdagen blev ett minne för livet. Jag kände mig nöjd med mitt framträdande. Utfrågningen gick bra. Det var en jättetrevlig fest på kvällen. Mina doktorandkollegor hade gjort spex och härmat På spåret men kallat det På sulkyn istället, säger Sara skrattande.

Att Sara skulle komma att arbeta med hästar var inget oväntat. Hon har varit hästintresserad så länge hon minns. Som barn var hon så ofta hon kunde på 4H-gården i Sidensjö. Hon har ägt och tävlat med hästen Beduin, både hopp och dressyr. Som sextonåring jobbade hon i stallarna på Solänget. Hon gick djurvårdarlinjen på hästgymnasiet i Hudiksvall. Travkusklicens har hon också, men har aldrig ”utnyttjat” den. Hon studerade till husdjursagronom och har även arbetat som forskningsassistent och arbetsplatsen är SLU i Uppsala.

Därför låg det nära till hands att Sara fick uppdraget att närmare studera hur hö eller ensilage påverkar hästen. Ensilage, hösilage och ”ko-ensilage” är olika benämningar på i princip samma sak – gräs som konserveras genom att packas lufttätt och plastas in.

Det ”vanliga” höet har allt mer gett plats för ensilage. Bland annat för att man är mindre väderberoende än vid traditionell höskörd.

– Det har också varit många luftrörsproblem bland hästar, som kunnat kopplas ihop med mögligt hö, varför hästägarna ”måste hänga med”, tänka om och överväga att gå över till inplastat vallfoder. Om ett nytt foder ska introduceras är det viktigt att det finns studier gjorda. Att hästägarna kan känna sig trygga.

– Jag vet inte riktigt, men hö har ju varit det traditionella valet under lång tid och många tycker ensilage luktar konstigt.

– Hästarna – dom tycker att det är jättegott!

Studien gjordes i fyra delar, varav två i Frankrike – våren 2005 och 2006. Avhandlingens syfte var bland annat att undersöka hur olika foder påverkade ämnesomsättning och ekosystem i grovtarm i samband med foderbyte och efter tre veckors anpassning, samt i samband med arbete. Förändringar i tarmens bakterieflora märktes vid övergång till ensilage, men när det gällde hästens arbetsförmåga noterades ingen skillnad. När det gäller mycket högpresterande hästar kan dock ett blött ensilage med högt råproteininnehåll vara till nackdel för hästar som gör stora vätskeförluster, som till exempel distansritthästar.

– Under riktigt långa distansritter på flera mil kan hästen förlora upp till 40 liter vätska, berättar Sara.

– Vi förespråkar att hästar ska äta mycket grovfoder, alltså i första hand vallfoder. En viktig del är foderproducenten. Att hygienen är bra och att näringsinnehållet är rätt, säger Sara som har nya projekt på gång.

Hon har fått ett stipendium för två års vistelse vid forskningsinstitutet Enesad i Frankrike. I mars flyttar hon till senapsstaden Dijon, där hon fortsätter sin forskning, med en ny vinkling; Effekter av olika fiberkällor på ekosystemet i grovtarmen och vätskebalansen hos hästar i vila och hästar i träning.

– Jag är privilegierad som får jobba med det jag tycker är allra roligast och intresserad av, säger Sara som också ser fram emot lite ledig tid. Exempelvis att gå ut och äta på de mysiga restauranger som finns i Dijon.

Mer läsning

Annons