Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rockande tomte – vinnande idé

/
  • – Jag ritar jättemycket, rita har alltid varit så kul, säger tolvåriga Amanda Lundin i Domsjö. Här sitter hon hemma i flickrummet med en mangateckning, ivrigt påhejad av hamstrarna Hobbe och Semlan.
  • Med sina rockande tomtar tog Domsjötjejen Amanda Lundin hem ett av Allehanda Medias förstapris i Julbildstävlingen.

Redan som treåring visade Amanda Lundin att hon var konstnärlig. Så till den milda grad att hon tog kritorna och målade hela sin kropp. Den unga kroppsmålaren finns förstås förevigad på film därhemma.

Annons

Amanda har alltid gillat att rita, teckna och måla och nu har hon dessutom kammat hem ett delat förstapris i Allehanda Medias julbildstävling. Hennes konstnärsanlag kommer från båda föräldrarna.

– Jag kladdar på alla papper det är tomt på, erkänner hon.

Det är framförallt blyertsteckningar, men även akvareller som görs. Favorittecknandet sedan tre - fyra år tillbaka är manga, serieteckningar som har sitt ursprung i Japan. Det är sällan text till mangabilder och därför är mimik och ett talande bildspråk viktigt.

– Manga är kul på något sätt. Det var min kompis som läste manga och så såg jag ett tv-program och tyckte det var kul att testa.

Amanda har nyss kommit hem från skolan när vi gör ett besök. Det är en pysslig tjej som gillar att virka, sticka och handarbeta. Hon sitter i vardagsrumssoffan och broderar korsstygn när vi kommer för att överlämna pengar och ett diplom till henne.

– Det är så kul och jag har knappt fattat! Jag som aldrig skickat in något förut och nu vann jag, kommenterar hon sitt förstapris.

Hon berättar att det var hennes fröken Margareta som visade tidningsannonsen om Julbildstävlingen.

– Vi fick ingen speciellt avsatt tid för att göra bilden, utan fick göra det när vi hade en stund över. Vi bestämde att om man gjorde bilden i skolan, och vann något, skulle prispengarna gå till klasskassan. Gjordes bilden hemma däremot, fick man behålla pengarna själv.

– På skolan!

Någon sekund anas en besviken min när Amanda räknar igenom sedlarna. "Nog skulle det vara bra att ha dom. Det är ju mycket pengar. Men det är OK", säger hon och visar snabbt upp sitt vanliga glada jag igen.

Pengar har hon annars mycket gott om – som Pippi Långstrump! Pippis kista med guldpengar har väl ingen missat. Och det är just Pippi som Amanda Lundin spelar i en pjäs med bara tjejer som skådespelare.

Teater är något som Amanda alltid velat vara med i sedan barnsben och i år dök tillfället upp. Lite publik har ensemblen spelat för och till våren väntar mera, när det vankas teaterfestival.

– Hon säger ju så mycket!

Men det bekymrar nog egentligen inte Amanda Lundin så mycket. Hon är inte direkt talträngd själv heller, om man så säger.

Mer läsning

Annons