Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Relationsexperterna svarar på frågor

Annons

Min man vill inte att jag träffar min bror. Vad ska jag göra? Har ej sett honom på sex år. Nu har jag beställt en resa och ska se honom under 4 dagar men se det kan min man inte med. Han har inga syskon och vet ej hur det är! Jag känner mig mycket ledsen.... Vad tror ni att detta beteende kan bottna i? Maken har aldrig gillat min familj (de var emot giftermålet -i alla fall mina föräldrar). Vi har varit gifta i många decennier, har underbara barn men jag har fått lida många ggr då min familj vill ha kontakt. Lite bättre har det varit sen min far dog men nu dessa dumheter. Han säger att min bror påminner om min pappa. Hur ska jag hantera detta på bästa sätt? Vi älskar varandra men är olyckliga pga min familj enligt min man. Jag har ingen att prata med heller...

ledsen

Svar: Hej signatur ledsen!

Inte undra på att du är ledsen! När de man älskar mest inte kan tåla varandra så går man sönder, men att inte få träffa dem är ändå värre. Du undrar vad din mans beteende kan bottna i och vi tänker att han är väldigt rädd att förlora dig. Dina föräldrar har inte godkänt ditt val av partner och det väcks frågor i oss om det är så att de tillslut godkände honom eller det är så att din man har haft svårt att släppa att han inte godkändes i början. Vi kan ju enbart gissa men att din man inte vill att du ska träffa din bror kan vara för han är rädd för att du kan övertalas till att lämna honom eller har din man svårt att dela med sig av det han har? När man älskar varandra så är man även mån om att den andras/andres behov blir tillfredsställt. Det låter som du har fått välja mellan din man och din ursprungsfamilj! Ett val som man egentligen inte kan göra. Får inte heller era barn träffa sina släktingar och hur tänker han om barnen hamnar i en likadan sits? Tror du att din man skulle tänka sig att gå till familjerådgivning eller skulle du vilja gå själv om han inte följer med? Vi tror att det skulle vara bra för er att komma fram till vad som händer i honom och dig. Känslor är inte alltid så rationella vid ett första betraktande men om det får tid och plats kan de förstås bättre. Vårt råd är att ni eller att du själv söker hjälp.

Lycka till!

Har varit tillsammans med en tjej i ett år, men har väl inte känt att det varit 100% rätt. Så för ett halvår sedan gjorde jag slut. Men vi är fortfarande kompisar. Problemet är att jag är kompis med henne, men hon verkar inte vilja/kunna släppa taget från mig. Blir väldigt avundsjuk och hintar smått om självmord ibland. Det är väldigt jobbigt då jag tycker om henne, men inte på fler sätt än som vän. Men hon gör mig väldigt orolig. Skulle hon göra något dumt så skulle jag ta på mig hela skulden. Har tagit lite avstånd genom att inte prata för ofta och skicka meddelanden hela tiden. Men det gör det hela värre. Vi har pratat om detta och hon är helt med på noterna att vi har denna relation. Men det fungerar inte i realiteten.

Hur tycker ni jag bör tänka/agera?

Larssa

Svar: Hej Larssa!

Vi förstår att du inte har det lätt då du ff bryr dig om din fd flickvän. Det är dock svårt att efter en separation vara vänner speciellt om det är beslut om separation från den ena parten och den andra enbart väntar och hoppas på att känslorna ska komma tillbaka. Hon vill ju göra allt för att ni ska bli tillsammans igen och i vissa stunder kanske hon t o m tänker att hon nöjer sig med att ni ska vara vänner.

Vi vill så gärna lindra den andras lidande men hon måste känna på hur det är att vara utan dej och få vara ledsen och förtvivlad för att sen hitta en annan väg att gå.

Har hon andra människor, kompisar, föräldrar runt omkring sig? Tror du att hon skulle behöva en samtalskontakt? Alltså vi menar att ansvaret för henne bör andra ta och det du kan göra är att kolla upp att det fungerar om du känner dig tryggare med det.

Vårt råd är att du gör klart för henne att ni behöver vara ifrån varandra helt och hållet under en period och när hon är mogen för en vänskapsrelation och inte är ledsen över att förhållandet tagit slut så kan ni umgås igen. Om hon då hotar med självmord så gör klart att du kommer att prata med hennes kompisar eller föräldrar om det så de kan stötta henne i fortsättningen.

Du verkar vara en ansvarsfull kille med ett gott hjärta men du behöver tänka på vad du själv mår bra av och du verkar ha gjort slut på ett bra sätt och ändå funnits för henne. Det är ingen bra relation, oavsett om det är kärleksrelation eller vänskap, om någon i relationen hotar med självmord för att man ska finnas kvar, det är inte bra för någon av parterna.

I en relation måste man välja varandra för att man trivs ihop, har roligt tillsammans och ger något till varandra som är gott! När hot och tvång kommer med i bilden så blir det inte så roligt längre.

Lycka till!

Mer läsning

Annons