Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regissör med professorstitel

/

Joanna Rubin Dranger kallar sig för mångsysslare. Och i juni spär hon på epitetet ytterligare genom att debutera som regissör för den animerade filmen Fröken Märkvärdig & karriären som bygger på boken med samma namn.

Annons

När Joanna Rubin Dranger var knappt 20 år skrev hon och kompisen Anna-Karin Cullberg Arg! Nittiotalets argaste bok och för den fick de första pris i Libers barnbokstävling.

Meningen var aldrig att det skulle bli just en barnbok. I stället ville de göra något av alla de timslånga diskussioner de hade haft som bland annat handlade om varför det kan vara så svårt att visa att man blir arg.

Hon berättar att det fortfarande är viljan att undersöka och gestalta olika känslor och företeelser som driver: förälskelse, karriärhets, glädje, vår rädsla för svaghet med mera.

– Av allt jag gjort betyder mina berättelser mest, säger Joanna och svarar att hon ofta får frågan om hennes böcker är självbiografiska:

– Sanningen är att de är mycket sannare än vad jag är. För jag är lika långtråkig, falsk och ytlig som alla andra. Medan mina berättelser är den framdestillerade essensen av mitt känslomässiga, intellektuella, och politiska jag.

Har det hjälpt dig att till exempel skriva Fröken Märkvärdig & karriären?

– Absolut. Men att under två års tid traska runt och vända på alla stenar för att försöka förstå hur vårt samhälle ser på misslyckanden och hur man ser på sig själv om man inte har framgång, var ett ganska tungt jobb.

Hon tillägger att det är ett privilegium att genom sitt yrke få tillåtelse av andra att verkligen få ställa alla de där frågorna som ofta är mycket mer personliga än i vanliga fall.

Efter en titt i backspegeln kan man ändå konstatera att det var mödan värt. Fröken Märkvärdig & karriären har lästs av många, både i och utanför Sverige. Även andra av Joannas böcker har översatts till andra språk och hon får ofta brev och mejl av läsare, även från länder som inte har egna översättningar.

Som ett led i att försöka nå ut till så många som möjligt blir Fröken Märkvärdig även film.

– Jag har alltid tänkt att jag ville göra en film för dem som jag aldrig skulle ha nått med en tecknad roman. Och jag vill att det ska vara en berättelse som man blir drabbad av utan att man vet att det är den man letar efter. Det har varit min tanke hela tiden.

– Arbetet med filmen har pågått i fem år. Det har varit en lång natts färd mot dag, kan man säga.

Mer läsning

Annons