Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På uppdrag i Amazonas

/
  • Amazonas ligger, Maria Elfving, eller Goj Pahxun som indianerna kallar henne, varmt om hjärtat. Nu är hon där och arbetar med att skydda regnskogen och ursprungsbefolkningen.

Det är många som åker till Amazonas för att få uppleva den storslagna regnskogen innan den försvinner.
Det finns dock undantag.
Ett av dem är Maria Elfving från Örnsköldsvik som åkte dit för att hjälpa till att rädda den och dess invånare.

Annons

Regnskogen i Amazonas sträcker sig över ett område som är tolv gånger så stort som Sverige, från Ecuador i väst till Guyana i öst, och är världens största.

Där lever hundratusentals indianer och tusentals olika djurarter.

Regnskogen är dock hotad.

Bara under det senaste året har flera tusen kvadratkilometer skog skövlats.

Därför tvekade inte Maria Elfving, som har levt i Brasilien under två år och under sin studietid skrev en uppsats om folket som bor längs med Amazonfloden, aldrig när organisationen Jordens vänner erbjöd henne att åka dit.

Hon utgår från staden Porto Velho och reser därifrån runt och träffar indianer från de olika stammarna. Hennes huvudsakliga uppgift är att dokumentera och analysera det arbete som Jordens vänners samarbetsorganisation, Kanindé, utför för att skydda regnskogen och ursprungsbefolkningens rättigheter.

Intrycken under den första av de fyra månader som hon ska tillbringa i regionen har varit många.

– Det har varit utvecklande, säger Maria och fortsätter:

– Jag har växt otroligt mycket som människa och fått ett helt annat perspektiv på livet. Saker som var viktiga för mig förut känns inte alls lika viktiga längre. Och så har det varit roligt att få användning av de kunskaper som jag samlade på mig när jag studerade.

Hon har blivit varmt välkomnad av indianerna. Fast de kallar henne inte för Maria.

– De har gett mig namnet "Goj Pahxun". Det betyder "Jordens vän".

Trots att det fortfarande är ett bra tag kvar tills det är dags att åka hem till Örnsköldsvik har hon redan börjat planera för en återkomst.

– Jag kan inte bara åka hem till Örnsköldsvik och vara nöjd med tillvaron när jag vet hur mycket arbete det finns att göra, säger hon och tillägger:

– Jag skulle vilja forska för att kunna kombinera mitt liv hemma i Sverige med det jag har här i Amazonas och fortsätta hjälpa till att utveckla regionen.

Mer läsning

Annons