Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ola Andersson tänker alltjämt som en mittfältare

/
  • Sportchefen och fotbollsexperten Ola Andersson fyller 50 år.   Foto: Fredrik Sandberg/TT
  • Ola Andersson lär sig från de bästa.
  • 15 år inom elitfotbollen kostade Ola Andersson flertalet knäoperationer och en stelopererad rygg. I stället tog en mediekarriär vid.   Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ola Anderssons omställning efter åren som fotbollsproffs var inte den lättaste. Men 50-åringen drar fortfarande fördel av sin bakgrund som mittfältare.

Annons

Ola Andersson är mittfältaren som sadlade om till sportchef och fotbollsexpert i tv. Numera är han fotbollskonsult och tar sig an uppdrag som klubbchef, studioexpert eller driver arenaprojekt. Under sina aktiva år i AIK var han Allsvensk mästare, vann tre guld och två silver i Svenska cupen samt var med om gruppspel till Champions League. Många känslosamma ögonblick.

– Ändå var det minst lika känslosamt att vinna UNT-cupen 1976 med kompisarna som jag spelade med ända sedan sexårsåldern. Det var en milstolpe, vår första vinst! Det säger en del om mig: Upplevelsen är lika viktig som resultatet, säger han.

Övade på detaljer

Kärleksrelationen till fotbollen uppstod i en tidsanda då nystartade Tipsextra-sändningarna i tv trollband svenska folket. Olas pappa liksom storebror utgjorde inget undantag. Själv tittade han bara på första halvleken. Sedan kunde han inte bärga sig längre.

– Under andra halvleken gick jag ut och sköt mot mål. Jag kunde hålla på i timmar för att undersöka hur en boll reagerar. Att dominera en boll, trots att den inte tillhör den egna kroppen och kanske är 20 meter bort, är enormt tillfredsställande. Fotboll går bland annat ut på att bevisa för motparten att man är bättre på bollkontroll.

Efter att ha kommit med i distriktslaget som 16-åring, tog han sig vidare till elitfotbollen och blev så småningom proffsspelare på heltid. Den omedvetna strategin för att utvecklas var att lära sig från de bästa inom respektive idrott.

– Jag är jättebra på att kopiera och kallar mig själv ‘copycat’. Jag tittar på en idrottsutövare, oavsett vilken sport det är, analyserar och sedan gör samma sak själv. Det är ett effektivt sätt att lära sig, men man når inte den yttersta toppen med att bara kopiera.

Pedagogisk ådra

Hans 15 år i elitfotbollen har lämnat spår. Efter 5-6 knäoperationer och en steloperation i ryggen slutade han. En mediekarriär tog vid där hans pedagogiska ådra kom till pass. Som fotbollsexpert i SVT ritade han sina tankar och teorier om spelet och fick smeknamnet "Rit-Ola". Även om han har lyckats sadla om medger han att omställningen från elitidrotten inte varit det lättaste.

– Att lämna elitfotbollen var en identitetsomställning. Jag behövde hitta en ny identitet. Omställningen pågår fortfarande. Så vi får se vad jag ska hålla på med när jag någon gång blir vuxen. Det kan definitivt vara något utanför fotbollsvärlden.

Hur det än blir drar han alltjämt fördel av sitt förflutna som mittfältare.

– Mittfältaren är spindeln i nätet som inte nödvändigtvis behöver göra mål, men gör sitt bästa för att skapa förutsättningar för mål. Jag är fortfarande spindeln i nätet och gör mitt bästa för att klubben eller laget som jag jobbar för ska lyckas. Mittfältsrollen har följt mig i livet, säger Ola Andersson.

Eyal Sharon Krafft/TT

Mer läsning

Annons