Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan du ställa frågor till våra relationsexperter

/
  • Per-Ingvar Hamrin och Gulli Larsson jobbar som familjerådgivare och numera är det också våra

Ibland kan det vara jobbigt att leva tillsammans med någon.

Konflikter och problem kan lätt uppstå av olika anledningar.

Vi pratar inte längre med varandra? Hur får jag min partner att ta mer ansvar? Min tonårsdotter skäms för mig?

Frågorna kan vara många.

Från och med nu kan du vända dig till våra familjerådgivare, Gulli Larsson och Per-Ingvar Hamrin för att få råd.

Annons

Vilken typ av frågor kan man ställa till er?

– Alla typer av frågor som gäller relationer, i parrelation, föräldrar-barn, syskon, styvfamilj med mera, säger Gulli och Per-Ingvar.

Gulli Larsson och Per-Ingvar Hamrin jobbar som familjerådgivare på Vårsta Diakonigård med arbetsplatser i Härnösand och Sollefteå. Tillsammans har de lång erfarenhet. Gulli är utbildad familjerådgivare, socionom och leg psykoterapeut och har arbetat med familjerådgivning i tre år. Hon har även jobbat inom barnpsykiatrin och som socialsekreterare, kurator på sjukhuset samt ungdomsmottagningen. Per-Ingvar är auktoriserad familjerådgivare med 18 år i yrket, har genomgått steg ett i psykoterapi. Han har tidigare arbetat med barn/ungdom/ledare samt med ledarutbildning och organisationsutveckling.

Inga förhållanden är helt problemfria. I de flesta fall går det att lösa problemen, men ibland kan det kännas omöjligt och då kan man behöva lite hjälp på vägen. Som familjerådgivare kommer man ofta i kontakt med personer som känner att de inte längre kan prata med sin partner, att de håller på att glida ifrån varandra eller som känner att man inte längre rör vid varandra. Det kan även vara att man har relationsproblem med andra familjemedlemmar eller släktingar. Genom samtal i lugn miljö kan man få hjälp att finna vägar ur de låsta positionerna.

– Unga människor är inte rädda att söka hjälp, för dem är det helt okej, inget man skäms över. Däremot kan det hos äldre vara så att man hellre försöker "bita ihop" än att man tar tag i problemet, säger Gulli.

Inom familjerådgivningen ha man en särskilt sträng sekretess, inga journaler förs och man kan därmed vara anonyma. Genom sitt arbete kan de ofta göra en förändring för de par och familjer de möter.

– Vi vet i dag, genom forskning, att har man en dålig relation så påverkar det hälsan och därför är det viktigt att man gör något om relationen inte fungerar, säger Gulli vidare.

Men finns det ett facit för en lyckad relation?

– Vi har en folder, "Nio punkter för en hälsosam parrelation", som vi brukar dela ut på olika ställen där vi presenterar oss. Bland annat ska man bemöta varandra väl, vackert och hänsynsfullt, veta vad det lönar sig att gräla om, man behöver inte heller ha samma åsikter och man ska se mer positivt än negativt på den andra/andre, avslutar Gulli Larsson

Har du frågor och funderingar kring din relation så ställ frågan till Gulli och Per-Ingvar genom att gå in på . Vi publicerar utvalda frågor och svar i tidningen och på webben.

Mer läsning

Annons