Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"När juldagsmorgon glimmar" gav Olivia första pris

/
  • Olivia Lyne, Härnösand, visar upp sin teckning
  • Olivia Lyne, Härnösand, visar upp sin teckning

Det är juldagsmorgon, himlen är stjärnklar och folk är på väg till julottan. De åker i kälkar dragen av hästar. Snön gnistrar i skenet från facklorna och man ser spår i snön efter hästhovar. Kyrkan är upplyst liksom stugorna vid skogsbrynet, som ligger inbäddade i vinterskrud.

Annons

Det som beskrivs är Olivia Lynes bidrag till ”Barnens bild av julen”. Hennes stämningsfulla och lite annorlunda motiv av julen gav henne första pris i tidningens teckningstävling.

– Nej, det trodde jag verkligen inte, säger Olivia när hon får veta att vunnit första pris.

Olivia är tolv år och går i sjätte klass på Murbergsskolan. Men under höstterminen har klassen tillfälligt gått på Franzénskolan.

När vi träffar Olivia är det är torsdagseftermiddag, hon och hennes mamma har precis bakat pepparkakor. Det är luciatider och Olivia har mycket att stå i och knappt tid för en intervju. Hon är med i Domkyrkans ungdomskör och de ska lussa på församlingsgården samma dag och på fredag ska hon vara med Luciahögtiden i Härnösand domkyrka.

Att det är en musikalisk familj är inte svårt att gissa. En flygel upptar stor del av vardagsrummet och i ett hörn står en cello och på flygeln ligger blåsinstrument. Pappa Peter är en känd musikprofil i länet och mamma Annika spelar flöjt och gitarr och deltar i olika sammanhang.

Oliva själv spelar piano och tvärflöjt och hoppas i framtiden få ägna sig åt musik, hon vill bli artist.

– Jag gillar att stå på scenen, säger hon.

Olivia har tidigare varit med i julteckningstävlingar och vunnit priser. Den här gången lämnade hon in sitt bidrag ganska sent, hon hade inte riktigt bestämt sig för om hon skulle delta.

– Tre dagar ungefär, säger hon och ler.

Oliva är med både Kulturskolans musikgrupp och dess bildgrupp, Musik och bild är hennes favoritämnen.

Förutom äran och diplom får Olivia 750 kronor i pris för sin vinnarteckning.

– Köpa julklappar och så behöver jag pengar till en ny mobil, säger hon.

Oliva firar julafton hemma i Härnösand tillsammans med familjen. Men att göra som de som hon tecknat, gå upp tidigt på morgonen för att gå på julotta, det tror hon inte blir av.

Mer läsning

Annons