Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Strandberg, Ström Arnäsvall

Lars Strandberg har hastigt avlidit 82 år gammal. Hustrun Siri, barn och barnbarn är de närmast sörjande, men de många vännerna kan räknas i hundratal, kanske tusental.

Annons

Den senaste midsommaraftonen var det mer än tusen besökare på Arnäs hembygdsgård. Siri stod som vanligt och sålde lotter. Så har det varit i årtionden. Lars tog emot många barn som fick sjunga och få sina gottpåsar, som Siri och Lars gjort i ordning kvällen innan. Men det var sista gången för Lars, någon annan får se till att barnen får sjunga och få sina gottpåsar nästa år.

Lars var ordförande i Arnäs hembygdsförening i trettio år och var under flera år innan dess verksam som vice ordförande. När han hade avtackats som ordförande fick han i stället träda in som ordförande i Hembygdsrådet, samarbetsorgan för alla hembygdsföreningarna Nolaskogs.

Han har varit specialist på att laga kolbullar. Han anlitades av många föreningar utöver Arnäs, men de bästa kolbullarna skulle Lars ha lagat.

Lars blev medlem i Lions Club 1973. Han blev snart den som höll i Lions luciafirande. Det skulle vara stil på arrangemangen och kyrkvärdarna skulle vara rätt klädda. Luciorna skulle transporteras till olika ställen efter tidsplanering, där de skulle uppträda.

Arnäs hembygdsförening har inte begränsat sin verksamhet till hembygdsgårdsområdet. Arnäsleden är ett exempel, en vandringsled inom socknen. Sälskäret är ett annat där Lars tog initiativet. Lars tvekade inte heller när Vikegården skulle flyttas och bli en förnämlig samlingslokal. Förutom engagemanget i Arnäs hembygdsförening har han även varit kyrkvärd i Arnäs i olika perioder.

Lars och Siri har varit bönder i Ström i Arnäs i släktgården från 1742. Deras inriktning var grisuppfödning, när sonen nu tagit över gården har han gått över till köttdjur.

Karl-Eric Axenström

Mer läsning

Annons