Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märthas dröm blev sann

/
  • I Lennart och Märtha Gidlunds resdagbok finns många bilder, bland annat denna

Märtha Gidlund är ute på sin drömresa, vilket innebär att femtioårsdagen firas på lite varmare breddgrader. Tillsammans med maken Lennart befinner hon sig på Nya Zeeland. "Jag har fantiserat och drömt länge om denna resa", säger hon.

Annons

Den tre veckor långa resan inleddes med två nätters boende på hotell i Auckland. Efter att paret "landat" och pustat ut efter den långa flygresan, hämtades den hyrda husbilen. Under nitton dagar åker nu Lennart och Märtha runt i husbil och upptäcker både Sydön och Nordön.

– Sen lämnar vi bara husbilen och tar flyget hem igen, säger hon.

Så här berättar Märtha om den resa hon nu är mitt inne i och vi har även fått ta del av några av bilderna från resan. "Det gick bara bra, men nog var vi trötta alltid då vi kom fram efter 27 timmar i flygstol. Men nu är det glömt! Vi har det jättebra, fint väder, cirka 25 grader varmt. Just nu befinner vi oss i Wellington, sedan lämnar vi Nordön och styr kosan vidare mot Sydön. Vi har sett vacker natur, vackra stränder, många kor och får överallt. Det är ett grönt och vackert landskap, ett himmelrike för djuren. Än så länge en fantastisk resa. Vi har solat och badat och ätit gott. Allt är på topp! Hälsa alla God Jul och Gott Nytt år från mig och Lennart."

Nya Zeeland är litet "tvärtom" om man jämför med Sverige. I norr är det exempelvis varmare än i söder. Just nu, mellan december och februari, är det sommar där.

Märtha är född och uppvuxen i Västerbacke, Moliden. Hon har jobbat inom vården under hela sitt yrkesverksamma liv. Sedan tre år tillbaka arbetar hon som resursplanerare vid välfärdsförvaltningen på Örnsköldsviks kommun, där hon planerar och rekryterar personal inom äldreomsorgen. Arbetsuppgifterna består bland annat i att göra scheman, se över bemanningar, ta emot sjukanmälningar men även ekonomi. I jobbet ingår ansvar för tre äldreboenden och resursplaneraren jobbar gentemot enhetschefen.

Om du skulle beskriva dig själv helt kort?

– Snäll, omtänksam, tycker jag är bra på att lyssna och brusar sällan upp – men jag är kanske för snäll.

Du fyller år mycket nära jul – hur var det framförallt när du var barn?

– Det var inget kul, inte så att jag blev bortglömd, men nog låg allt fokus på jul.

Rensar tankarna gör Märtha allra bäst under en långpromenad "beväpnad" med sina stavar. Hon gillar stavgång, men även med skidor på fötterna. En fin vinterdag och skidåkning på Rutberget – det är en lisa för själen. I fjol åkte hon dessutom Tjejvasan, men trots fina minnen blir det förmodligen ingen repris av prestationen.

– Det var häftigt att ha klarat av det, men det var en engångsgrej, säger hon.

Friluftsliv överhuvudtaget ligger högt bland fritidsintressena och stugan i Grönfjäll besöks ofta. Under sommaren blir det gärna en picknick ute vid havet.

Har du någon favoritplats?

– Ingen särskild, men ska säga någon får det väl bli Reveludden som ligger ute vid Stubbsand där jag och Lennart gifte oss sommaren 2009. Det var en fin dag. Det är en av många fina platser och ett litet utflyktsmål som vi hade i början av vår bekantskap.

Mer läsning

Annons